keskiviikko 24. lokakuuta 2007

Mitä teet kun Harmageddon tulee?

Ilmeisesti olin viime kerralla tehnyt Jehovan Todistajiin vaikutuksen, koska he olivat selvästi tällä vierailulla tavanomaista paljon kireämpiä. Ennen käynnit oli enemmän jutustelua. Ja tietysti kirjan tavaamista ja sivun lopussa olevien kysymysten lunttaamista siltä samalta sivulta ja sen sanomista omin sanoin. Nyt he olivat selvästi korostetummin Jehovan Todistajia ja vähemmän "asioista keskustelua haluavia". He ottivat askeleen kohti käännyttämistä, ja toisen pois avoimesta keskustelusta.

Muutenkin juttelu oli maailmanlopun enteistä puhumista. Uutiset osoittavat heidän mukaansa, että maailmasta on tulossa kauheampi paikka. He ennustavat tämän pohjalta, että maailmasta tulee vielä paljon kauheampi. Sillä heidän rakastava Jehovansa on tulossa häätämään Saatana Panettelijan maan vallasta. Saatana siis hallitsee meitä.

Toinen Jehovan Todistajista kysyi minulta, että mitenkä minun suu laitetaan sitten, kun Harmageddon tulee. Hän kertoi että Nooan tulvassakin ihmiset eivät uskoneet tulvan tulevan lainaan, olivat "skeptisiä", eivätkä halunneet rakentaa arkkia, eivätkä edes muuttaa siihen asumaan sen jälkeen kun rakennustyö oli jo tehty. Mutta sitten kun vesi alkoi nousemaan, he olisivat halunneet arkkiin, mutta ovet eivät enää auenneetkaan. Silloin se oli liian myöhäistä. Koin tuon uhkailuna. Ja sitä se varmasti olikin, koska Todistajalle "uhka oli todellinen". Tuo oli luultavasti Jehovan Todistajien oma avantovertaus.

Minä kerroin heille tarinan. Tiivistän vuoropuheluni sisällön. Kuvitellaan, että on olemassa jokin ryhmä, joka kertoo että jossain paikassa räjähtää pommi tai tapahtuu sillan romahtaminen tai mitä vain vastaavaa. He puhuvat tästä paljon. He epäonnistuvat monessa aikaennustuksessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän ennustuksiinsa ei kannata luottaa. Järkevä ihminen ei luota ennustajaan, joka on jatkuvasti väärässä. Hän hakee toimintastrategiansa ja "riskiennusteet ja managementin" muualta.

Mutta jos sitten käykin jokin päivä juuri niin kuin he ovat ennustaneet.
Silta romahtaa tai pommi räjähtää. Juuri niin kuin tämä ryhmä on ennustanut. Mitä johtopäätöksiä tästä voidaan tehdä? Syitä on vain kaksi; Joko kyseessä on yhteensattuma tai sitten ryhmä on itse käynyt tekemässä pommi -iskun tai romauttamassa sen sillan. Ensimmäistä tukee se, että he ovat arvailleet lukuisia kertoja. Tällöin jokaikisellä arvaamisella on ollut "pieni todennäköisyys, jolla se on voinut onnistua". Jokainen arvaus on ollut uusi mahdollisuus. Sattumassa ei kuitenkaan ole mitään syytä sille, että tapahtuma tapahtui juuri tuolla ennuskerralla. Se ei viittaa minkäänlaiseen ennustelukykyyn. Ja toisaalta taas, jos ryhmä on käynyt pommittamassa tai romauttamassa, kyseessä ei ole ennustelu, vaan terrorismi. Siksipä Harmageddonin tullen ensimmäinen huomio olisi valtavat onnettomuudet ja tuska. Looginen johtopäätös tästä ei ole se, että Rakkaus tulee! Sen sijaan se, että joku maailmanlopun kultti on siirtynyt epäonnistuneesta ennustelusta tositoimiin on mahdollista. Siksi ensimmäiseksi alkaisin tarkistelemaan Jehovan Todistajien alibeja. Ihan samaan tapaan, kuin jos IRA kertoo että jossain räjähtää pommi (esim. jos heidän juttuihinsa ei suostuta tai ei ole suostuttu menneisyydessä) ja siellä sitten räjähtää, on viisasta epäillä IRA:ta.

Toki kerroin, että sekin riippuu hieman siitä miten asiat tulevat tapahtumaan. Jos on selvää, että Jehovan Todistajat eivät voi olla tapahtumien takana, en epäilisi heidän syyllisyyttään. Jos Jumalan sotajoukot marssivat taivaalta, toki minulla silloin on konkreettisia todisteita asiasta. Jos Jehova tuomitsee minut ainoastaan sen takia että
a: Haluan vihjeitä, mutta Jehova ei niitä anna.
b: Haluan vihjeitä, Jehova antaa niitä, mutta olen liian tyhmä tajutakseni ne.
Jos tapahtuu niin, että minut tuomitaan vain sen vuoksi että en ole Häneen uskonut ilman "todisteita joita ymmärrän", Hän itse asiassa tuomitsee minut sen takia, että olen "liian varovainen taikauskojen kanssa" ; Ja suurin osa taikauskostahan taitaa olla Saatana Panettelijan juonia. Tai sitten hän tuomitsee minut sen takia että olen tyhmä. Kerroin että nämä molemmat vaikuttaa hieman erikoisilta tuomitsemistavoilta Rakastavalle Jehovalle.

Jotenkin minusta tuntuu, että tuo heidän uusi, aggressiivisempi, lähestymistapansa ei oikein tehoa. Tuntuu että he provoilevat. Ja sen seurauksena tulee ehkä sanottua jotain melko asiatontakin.

Ei kommentteja: