Mielipiteitäsi lähimpänä oleva filosofi on Machiavelli (1469-1527).
Alla 3 lähintä filosofia ja osumisprosentit:
1. Machiavelli 77.0%
2. Jean-Paul Sartre 76.0%
3. Thomas Hobbes 73.0%
Ajatuksiasi eniten vieroksuu L. Ron Hubbard 40.0%
Myös seuraavat 3 mielipidevaikuttajaa olivat lähinnä omaa vastaustasi:
1. Kirjailija Matti Mäkelä 76.0%
2. Kansantaiteilija, yht.maist. Simo Frangen 73.0%
3. Toimittaja Saska Snellman 72.0%
[Tietoja filosofista]
Niccolò Machiavelli
Firenzeläistä Niccolò Machiavellia (1469-1527) ei yleensä lueta kuuluvaksi filosofian varsinaiseen klassikkokaanoniin Sen sijaan politiikan teorian historiassa hänen asemansa on kiistaton. Machiavelli ei teoksissaan puhukaan juuri mitään filosofiasta. Silti hänen filosofinen merkityksensä on suurempi kuin usein ajatellaan. Kuten Marx myöhemmin, myös Machiavelli asettaa moraalia ja uskontoa koskevat kysymykset yhteiskunnallisiin puitteisiinsa. Samalla hän osoittaa myös filosofian "maailmallisten" lähtökohtien suuntaan. Hän opettaa kysymään, millaisia tosiasiallisia lähtökohtia ja vaikutuksia esimerkiksi erilaisilla moraalis-uskonnollisilla opinkappaleilla on, minkälaiset toimijat ja instituutiot oikeuttavat niillä vallankäyttöään ja muita käytännön toimiaan.
Machiavellin mukaan esimerkiksi kristilliset opit pelastuksesta ja toisenkin posken kääntämisestä "jättävät maailman rikollisten saaliiksi". Viime mainittuihin hän luki kuuluvaksi myös aikansa katolisen kirkon uskonnollisen eliitin, joka kyllä opetti kansaa nöyrtymään ja alistumaan, mutta samalla osallistui itse aktiivisesti renessanssin ajan Italian poliittisiin juonitteluihin.
Machiavellin keskeisiä käsitteitä ovat Fortuna ja virtù. Ensi mainittu, "kohtalo" tai "onnetar", viittaa inhimillisen elämän alati epävarmaan ja ennakoimattomaan luonteeseen. Jälkimmäinen, "miehuullinen voima ja arvostelukyky", puolestaan kuvaa inhimillistä pyrkimystä tulla toimeen epävarmuuden leimaamassa todellisuudessa, jopa saada menestystä ja kunniaa osakseen.
Machiavelli ei kuitenkaan ajatellut, että mikä tahansa voiman- ja järjenkäyttö olisi hyvää. Hän ei ollut mikään tyrannien suosia, vaan hänen ihanteenaan oli tasavaltalaisille arvoille perustuva yhdistynyt Italia, jossa väestön suuri enemmistö voisi elää ja toimia turvassa tyrannien vainoilta. Tähän päästäkseen myös vähäväkisten tuli oppia käyttämään valtaa ja toimimaan "virtùllisesti".
Machiavellin teoksista on suomennettu Ruhtinas (1918 ja 1969) sekä Valtiollisia mietelmiä (1958). Muun muassa L'arte della guerra (Sotataito), Storie fiorentine (Firenzen historia), Lettere (kirjeenvaihto) ja loistelias lemmennäytelmä Mandragola ovat edelleen suomentamatta. Viime mainittua on tosin esitetty teatterin estradeilla.
- Mikko Lahtinen -
SOFIA - etiikkatesti
lauantai 20. lokakuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hauska testi.
Olen ylpeä, että John Vikström oli suomalaisista lähimpänä minua... ja että LaVey oli filosofeista kauimpana. Yes. Olen siis oikeaoppinen niissä rajoissa kuin haluankin.MOT. Mikään siis ei liikahtanut.
Itse ihmettelin Sartreni huonoa sijoitusta. Ja luonnollisesti Hubbard on "suunnilleen pahinta" mitä voisi olla. Olen myös "oikeaoppinen" juuri niin paljon kuin haluan.
Lähetä kommentti