lauantai 6. lokakuuta 2007

similia similibus curantur?

Homeopatian ystäville on tullut tutuksi "samanlaisuuden periaate". Se kulkee kansan suussa myös sanonnassa "Sillä se lähtee millä se on tullutkin". (Etenkin "krapulalääkityksen" yhteydessä.)

Uutiset osoittavat, että Saudi-Arabiassakin tämä periaate ymmärretään erinomaisen hyvin. Siellä nimittäin sodomiaan syyllistynyt mies tuomittiin julkiseen ruoskimiseen. Syynä oli tällä kertaa homoseksuaalisuus. Mutta sama tuomio odottaa tietysti myös sadomasokismin ystäviä. Tosin sillä erotuksella, että he saattavat jopa pitää siitä.

Mutta ilman tälläistä kaksimielistä ja sangen arveluttavaa vitsailuakin; Laajemmassa mittakaavassa voidaan huomata, kuinka shariassa pahaa vastaan isketään pahalla. Kuolemantuomioitakin on Saudi-Arabiassa mahdollista saada, sellainen on luvassa muun muassa aseellisesta ryöstöstä. Tietenkin ymmärrän että rosvot ovat rikollisia. Mutta jos rangaistus on moraaliton ja kohtuuton, ei sitä mikään "vain syyllisiä moraalittomasti kohtelemme, ja tarkan tutkinnan jälkeen" riitä.

Mutta tulta vastaan ei hyökätä kaatamalla siihen liekkejä. Homeopatia ei toimi. Alkoholi ei paranna krapulaa, vaan siirtää sitä vain eteenpäin. Siinä teille maailmanlaajuista periaatetta. Joka minusta soveltuu ruoskimiseenkin.

Ei kommentteja: