maanantai 8. lokakuuta 2007

Iik : Ihqut IqNobelit

IqNobelit, eli tunnustukset turhasta tutkimuksesta on jälleen jaettu. Tutkimuksia oli peräti miekannielennän haittavaikutuksista lähtien. (Kuka olisikaan osannut arvata esimerkiksi sitä, että heillä esiintyy kipeää kurkkua, ja jonkin verran ruuansulatuskanavan haavaumia?)

Erityisesti huomiotani kuitenkin kiinnitti tutkimus, joka voisi periaatteessa olla mullistava. Menetelmässä kyettin tuottamaan vanilliinia uudella metodilla lehmänlannasta.

"Mayu Yamamoto from Japan won the Ig Nobel prize in chemistry for her development of a novel way to extract vanillin, the main component in vanilla bean extract, from cow dung. In tribute to Yamamoto's achievement, Toscanni's imitated her achievement and distributed samples of the resulting ice cream to Nobel laureates seated on the stage. Loud chants of "Eat it! Eat it!" from the audience finally persuaded the skeptical Nobel laureates to try a taste of their samples."

Mut(t)a ; ihmisillä on kuitenkin alitajuinen pelko. (Pascal Boyerin kirjassa "Ja ihminen loi Jumalat - Miten uskonto selitetään" kerrottiin siitä, kuinka ihmiset eivät alitajuisen kontaminaationpelkonsa vuoksi suostu juomaan lasista, johon on laitettu desinfioitu torakka.) Johan sitä ollaan aika kauan tiedetty, että biologinen kemia ei eroa muunlaisesta kemiasta. Urea ei siksi tiedä onko se ihmisen vai kemiallisen reaktion tuotos. Samoin ei vanilliinikaan "tiedä" alkuperäänsä. Siksi "loogisesti" ei pitäisi olla väliä, onko se tehty "Yamamoton tapaan" vai muuten. Mutta se psykologia taitaa silti vaikuttaa. Aina ei ole mukavaa tietää mistä ruoka tulee. (Joskin kananmunat osoittavat, että näistä ennakkoluuloista on periaatteessa mahdollista vapautua.)

Moni voisi kysellä, miksi IqNobeleissa ei koskaan käsitellä homeopatiaa, kreationismia tai jotain muita vastaavia tutkimuksia? Itse en keksi muuta selitystä, kuin että ne voivat toki olla "turhia" ja jopa "hauskoja"(mielessä "naurettava"), mutta ne eivät ole kovinkaan "tutkimuksia". IqNobelin saadakseen on sentään tehtävä oikeaa tutkimusta.

Ei kommentteja: