lauantai 13. lokakuuta 2007

Jumalallista logiikkaa.

Stranger fruitissa esiteltiin eräs argumentti. Sen mukaan ateistit ovat epäloogisia. Pakotetusti. Ei tämä lähtökohta vielä olisi väärä (maailmassa on epäloogisia maailmankatsomuksia), mutta se nojautuu seuraavanlaiseen perusteluun:

1.Reasoning involves using the laws of logic.
2.Laws of logic are God's standard for thinking.
3.The atheist's view cannot be rational because he uses things (laws of logic) that cannot exist according to his profession.

Eli toisin sanoen päättely käyttää lakeja ja logiikkaa. Lait ja logiikka taas ovat Jumalan standardeja ajattelulle, joten ateisti ei voi olla rationaalinen, koska hän käyttää asioita, lakia ja logiikkaa, jotka eivät voi olla olemassa hänen näkökulmastaan.

Vika on tietysti "premississä 2". Laki ja logiikka on opetettu "kontekstivapaaksi". Eli jos premissien sisällöt ovat oikein, ja päättelylait oikeellisia, lopputulos on oikein. Muutoin se voi olla väärin. (IF garbage in, THEN garbage out.) Siksipä ateisti voi uskoa, että lait ja logiikka ovatkin ihmisen tuottamia keinoja lähestyä "kontekstivapautta", eli he ainoastaan uskovat sille eri lähtökohdan. Näin lait ja logiikka voivat olla olemassa ilman tuota "premissiä 2". Eli päättely on väärä, koska ateisti uskoo lain ja logiikan olemassaoloon, eikä kiistä niiden olemassaoloa. (Jumala taas ei "itsessään" ole pelkkä "laki ja logiikka", tai jos on, ei sellaiselle kannata ainakaan uskontoja perustaa ja iltarukouksia lasketella ja tuonpuoleisen elämän toivoa asetella.)

Mutta jotta voisimme olla varmoja asiasta, ottakaamme "oudompien hedelmien" kommenteista vastaavaa logiikkaa käyttävä "päätelmä", jonka isä ja rakentaja on nimimerkki "BigHeathenMike".

Argument against tasty Italian Sausages:
1.I, an atheist, love sausages.
2.Sausages are created using God's ingredients.
3.I, therefore, cannot love sausages as they are made of things I don't believe in.

Eli ateisti ei voi pitää makkaroista koska makkarat on tehty Jumalan valmisteista, jotka ovat siis sellaisia että ateisti ei voi uskoa niihin.

Valitettavasti "riittävän vakaumuksellisille uskovaisille" ei logiikka loppupeleissä ole se asia, joka ratkaisee. Ei ole väliä, onko se järkevä. Hänelle riittää että joku, jonka nimen edessä on "Dr." (ja jonka pankkitili on mahdollisesti auki) sanoo, että hän pitää sitä loogisena tai tieteellisenä..

2 kommenttia:

Samuli Pahalahti kirjoitti...

Jos ei ole vielä tiedossa, niin täältä löytyy vastaavantyyppisiä todistuksia siitä, että jumala on olemassa.

paahtoleipä kirjoitti...

Miksi en ole yllättynyt?