keskiviikko 24. lokakuuta 2007

Internet -manaaja

Penn&Tellerissä oli mies, joka mainosti olevansa "internet manaaja". Hän kertoo olleensa manaajana parikymmentä vuotta. Ensin ajattelin, että "internet -manaus" olisi jotenkin todella epäuskottavaa. Sitten tajusin, että eihän se ole yhtään sen epäuskottavampaa kuin "muunlainenkaan manaus".

Ilmeisesti intuitiivisesti ajattelin, että eloton äänite ei voi ajaa demoneja pois. Että siihen tarvittaisiin "tavoitteita" ja etenkin "manaajan tieto ja usko". Että manaajan täytyisi tietoisesti kohdistaa uskoaan juuri kyseiseen demoniin. Intuitioni on selvästi kummallinen laitos.

Internetmanaamisen sivuilla opetetaan manaamista. Siellä myös puhutaan manaamisesta yleensä. Ja tietysti mainostetaan "internetmanaajamme" kirjoittamaa kirjaa. Siellä on myös manaamisnauhoja, joista voi valita aina tilanteen mukaan sopivamman.

Kuvaavaa on myös se, että sivustolla ensin opetetaan demonien näkemistä;

"He who wishes to see a demon should take the after-birth of a black she-cat, the offspring of a black she-cat, the first-born of a first-born, roast it in the fire, pulverize it, then fill his eyes with it, and he will see a demon. He must pour the powder into an iron tube and seal it with an iron signet, lest he come to harm." Everyman's Talmud pp. 262.

ja sitten kielletään se "mahdollisesti taikauskona", "mahdollisesti vaarallisena" ja "epäeettisenä";

Warning:
Note: Please do not try the recipe for how to see a demon. It is illegal and inhumane to kill a cat and it is very dangerous to your eyes. You could go blind. It is probably only a superstition, but if it is not just a superstition it opens one up to all kinds of evil and spiritual attack. This could be fatal.


Mieleeni tuli välittömästi internetin pommientekosivu, joka mainostaisi että "pommit ei välttämättä toimi, ja niiden kanssa voi tulla onnettomuuksia, ja muutenkin pommien tekeminen on epäeettistä." Minun silmissäni tälläinen internetsivu olisi "yllyttävä".

Mutta olisin kuitenkin valmis tuomitsemaan myös itse manaamisen juuri noihin samoihin luokituksiin. "mahdollisesti taikauskoa", "mahdollisesti vaarallista" ja "epäeettistä". Vaarallisuus tulee tietenkin sitä kautta, että mahdollinen fyysinen tai psyykkinen sairaus jätetään hoitamatta. Henkilön tilan kerrotaan johtuvan demonista, ja hän voi luulla että manaaminen riittää. Vaiva voi jäädä korjaamatta, seuraus voi olla "fatal". Vaaroja ja epäeettisyyttä syntyy myös sitä kautta, että (kuten esimerkkivideossakin) manaamiseen kuuluu usein erilaista uhrin kiusaamista. Kylmää vettä heitetään päälle. Manattavaa tönitään. Hänelle huudetaan päin naamaa. Tällä koetetaan tehdä demonin olo epämukavaksi, jonka seurauksena se sitten voisi poistua. Varmaa on ainakin se, että manattava kokee olonsa epämukavaksi.

Toisaalta taas mieleni tekisi itsekin ryhtyä manaajaksi. Siinä saisi kiusata ja töniä hihhuleita. (Surprise: Ketkä tarvitsevat manaamista? Kristityt hihhulit, jotka seuraavat jotain manaajaa. Tai heidän perheenjäsenensä. Missä ja keiden läheisyydessä demonit siis kokevat olonsa kotoisiksi?) Saisin moittia heitä esim. ylpeiksi. (Ylpeällä asenteella tehty katujulistus on avannut demonille reitin kiemurrella sielun syövereihin.) Tämä saattaisi olla jopa ainut tapa hallita heitä; Ei suinkaan kumoamalla heidän uskomuksiaan, vaan käyttämällä niitä heidän käytöksensä manipulointiin. Vastineeksi heidän kurmottamisestaan saisin arvostusta, rahaa ja vaikutusvaltaa.

Sääli vain, että minulla ei olisi sydäntä tähän toimintaan.

Ei kommentteja: