sunnuntai 22. huhtikuuta 2007

Uhkailu, kiristys, lahjonta

Jos ateistit menisivät uskovaisten oven taakse ja kertoisivat että uskovan olisi syytä ryhtyä ateistiksi, koska ateismi vapauttaa ja tuottaa iloa, lisäksi Pera vie kääntyneen ateistin kaljalle ja tarjoaa JA koska jos hän ei ryhdy ateistiksi, niin ateistin kaveri Pera tulee pesäpallomailoineen pieksemään tyypin, niin ei pidettäisi mielekkäänä ja soveliaana tilannetta. Kuitenkin, mitä tarkemmin asiaa miettii, hihhulit harrastavat juuri samaa. Itse asiassa tilanne on uskovaisten kannalta joko samantasoinen tai pahempi.

1: Uskovalle Helvetti on vähintään yhtä todellinen kuin Pera ja Peran pesäpallomaila. Uhkailu on siis aivan yhtä todellista. Ei uhkailu Perankaan tapauksessa muutu perättömäksi pelkästään jos oven avaaja ei usko Peran olemassaoloon, ja ajattelee että "kunhan leveilee vain".
2: Pera tyytyy vain hakkaamaan ruumiin, mutta uskova uhkaa jollain joka on kammottavuudellaan sen tasoista että Pera ja maila ei kykene mitenkään tuottamaan sellaista uhkaa. Uskova, joka pitää sielua ruumista tärkeämpänä, uhkaa nimenomaan sielua. Tilanne on siksi verrattavissa "rahat vai henki" -tilanteeseen, jossa Pera haluaa rahat ja hihhuli hengen.
3: Uskova voi sentään valittaa uhkailusta Poliisille, saada mahdollisesti suojan. Uskova voi myös periaatteessa mahtaa Peralle jotain, vaikka Pera olisi kuinka "kova sälli", hän ei ole voittamaton. Jumala sen sijaan ei virkavaltaa väistä ja hän on väitteiden mukaan voittamaton.
4: Uskova voi kenties selvitä hengissä Peran iskusta. Mutta Jumalan mahti tappaa varmasti.
5: Uskova voi jopa jälkikäteen haastaa Peran oikeuteen, mutta luuletko että Jumalaa vastaan voisit voittaa oikeudenkäynnin?
6: Jumala lahjoo, jotta häntä toteltaisiin. Mukana tulee "ikuista elämää" ja vastaavaa. Vastaavanlaista lahjontaa, joskin pienemmässä määrin, harrastaa myös Pera : Jos toimit kuten Pera haluaa hän antaa lahjan ja jos et, niin seuraa rangaistus. Lahjuksen ja uhkauksen suurentaminen ei tee rikosta millään lailla pienemmäksi. Pikemminkin päinvastoin. Jos uhkauksena on "tee kuten haluat ja saat markan ja et, niin en leiki sun kanssa" ja "tee kuten haluan niin saat miljoonan ja jos et, niin henki menee", tajuamme kyllä että rikos pahenee.

Mutta jotenkin tuota uskovaisten uhkailua ei pidetä yhtä pahana asiana kuin Peran uhkailua. Ehkä se johtuu siitä että kaikki "jollain tasolla" tietävät heidän uhkaustensa olevan tyhjää lätinää. (Sanotaan näin että tietävät sillä samalla tasolla jolla uskovaisten mukaan kaikki ateistit tietävät Jeesuksen Herrakseen ja Pelastajakseen)

Ei kommentteja: