keskiviikko 26. joulukuuta 2007

Will Smith ja Hitlerin moraali.

Hikinews antoi uuden esimerkin käkätyksestä. Tai ainakin siitä, miten tämän asian ymmärtäminen on keskeistä silloin kun puhutaan moraalista.

Jutun ideana on se, että Will Smith kertoi Hitleristä sen, että hän uskoi että Hitler perusteli toimintansa logiikalla, eikä vain ajatellut että "lähdenpä tästä tekemään pahaa".

Tietenkin moni voi kuvitella että tämä tarkoittaisi sitä että Smith tarkoittaisi että Hitler oli hyvä. Mikä on aivan eri asia. Will Smithän sanoi ainoastaan että Hitler perusteli tekonsa itselleen logiikalla. (Tämä onkin tärkeä lisäsyy kiinnittää huomiota kieleen ja sen kohteeseen. Ja onhan se niinkin, että joku pystyy perustelemaan Jumalan logiikalla ei tarkoita että Jumala olisi olemassa.)

Tämän vuoksi Will Smith kykenee varsin hyvin sanomaan samanaikaisesti myös sen että Hitler oli paha ihminen. Lausunnoissa ei ole ristiriitaa. Sillä se että jonkin asian kykenee perustelemaan itselleen loogisesti, ei vielä tarkoita että se olisi oikein. Smith vain viittaa siihen epämiellyttävään faktaan, että moni perustelee moraalittomat tekonsa logiikalla. Kuten tuonkin manaustapauksen kristitty perhe.

Ei kommentteja: