torstai 13. joulukuuta 2007

Lussepullaa

Tänään on Lucian päivä. Tuo kristillisistä juhlista toisiksi makaaberein (pääsiäisen jälkeen). Ja ehdottomasti turhin (Jeesuksen kuolemalla oli jotain merkitystä. Lucia kuoli turhaan.) Sitä vieteään Pyhän Lucian kunniaksi. Lucia on sokeiden ja näkövammaisten suojelupyhimys. Syy näkövammaisten suojeluun on se, että koska hän tarinan mukaan lähetti ihailijalleen postisa irtirepimänsä silmät. Siinä oli kosiomies saanut elämänsä rukkaset ja tuloksena hän kääntyi kristityksi. Lucian teko on siis jollain tavoin korotettu hyväksyttäväksi, ellei ihailtavaksi tempuksi.

Toki Jumala paransi Lucian näön, mutta en tästä huolimatta kykene näkemään tempussa mitään eettistä. Jopa tekstiviestilemppaus on minusta huomattavasti hyväksyttävämpää.

Mutta valon juhlaa juhlimme Lucian nimeen, keskellä pimeyttä, kuten asiaan jotenkin kuuluukin ; Jos päivän ideana on se että biletetään tyttöä, joka on poltettu Rooman aikana roviolla ja jota on lävistetty teräaseella - ja että tyttö on ennen ttä tehnyt silmilleen saman, kuin Vincent van Gogh teki korvalleen, ei joukukuun pimeyttä sopivampaa ajankohtaa ole helppo keksiä.

Ja mitä niihin silmiin tulee; Van Goghia pidetään hulluna. Luciaa pidetään pyhimyksenä. Minä en kykene näkemään eroa, paitsi että van Goghin korva on paremmin historiallisesti dokumentoitu. Samoin hän maalasi kivempia kukkia kuin Lucia. Hänestä ei kuitenkaan tehty amputoitujen, kuurojen, mielipuolten, taidemaalareiden tai Hollantilaisten suojeluspyhimystä. Ja että Van Goghia ei juhlita kristittyjen omalla päivällä. Mutta Luciaa juhlitaan.

Mutta tietysti, mitä tahansa voi odottaa kansalta, jonka perinteisiin kuuluu paistaa hakaristin muotoisia leivonnaisia.

Ei kommentteja: