lauantai 22. joulukuuta 2007

Usko, Toivo.

Kirkon mainoskampanja yrittää vastata väenkatoon. Siinä ei ole kenellekään mitään salaista. Kirkossa yritetään kampanjaa, koska he eivät ymmärrä miksi siitä erotaan.

Olen melko varma, että mainoskampanja toimii ehkä niihin, jotka lintaavat kirkollisveron maksusta ja liittyvät kirkkoon takaisin saadakseen häät. Ja niihin, jotka eroavat kirkosta joidenkin muiden kuin uskonnollisten syiden takia.

Sen sijaan ateisteihin tai vakaumuksettomiin kirkon kampanja ei tule toimimaan. Koska heidän silmissään kampanja näyttää juuri siltä miltä "kuristushuoneessa" sanotaan:

"Me ollaan täällä kirkossa huomattu, että te nykynuoret suhtaudutte oudon nihkeästi irrationaaliseen taikauskoon, tuhansia vuosia sitten eläneiden paimentolaisten moraalikäsityksiin ja epämääräisiin satuhahmoihin. Me ollaan vilpittömästi sitä mieltä, että teidän pitäisi vaan rohkeasti ottaa Jeesus vastaan. Niinpä me kehiteltiin pari uutta ja megakoleeta juttua, jotka varmasti vetoaa teihin!"

Sillä jos "kolea temppu" on mitä muuta tahansa kuin sen tunnustaminen että Jumalausko on irrationaalista muinaispaimentolaissatuilia, se Ei Tule Vetoamaan. Ja tämä ei varmasti ole mikään ikäkysymys.

Suurin merkitys onkin sillä, kuinka suuri osuus ihmisistä edustaa "vakaumuksettomia". Jos sen määrä on kovin suuri, kirkko ei voi tehdä juurikaan mitään muuta, kuin miellyttää niitä jotka ovat valmiita ja halukkaita siihen liittymään. Ja jos "sekulaareista" suuri osa onkin vakaumuksettomia, heitä ei kannata yrittääkään miellyttää.

Tällöin kirkon ainut mahdollisuus onkin miellyttää fundamentalisteja, jonka seurauksena kirkosta tulee hihhuleiden mellastuspaikka ja muiden ilona ei ole kuin se, että enemmistö ei kuulu siihen, joka taas tarkoittaa isoa kirkollisveroprosenttia kirkon jäsenille.

Luulen että kirkko toivoo kuitenkin että mahdollisimman moni sekulaari liittyy, koska siinä on suurempi väkimäärä, ja pienemmällä jäsenmaksulla niitä on helpompi värvätä ja vaikutusmahdollisuudetkin ovat suuremmat.

Mutta pohjimmiltaan se voi vain uskoa ja toivoa että riittävän suuri osuus ei ole ateisteja tai muita vakaumuksettomia.

Ei kommentteja: