maanantai 3. joulukuuta 2007

Uskottavuuden määrä.

Huomasin erikoisen asian. Ihmiset tunnistavat "epämääräisyyttä" tiettyyn rajaan asti. He ajattelevat että jokin asia yksinkertaisesti on väärässä. Mutta sitten, jos tämä epämääräisyys viedään tarpeeksi pitkälle, se muuttuukin jostain syystä erittäin uskottavaksi. (Näin raa-asti sanoen : Ihmisille tulee siis joko valehdella vähän tai aivan hirvittävästi, jotta he ottaisivat jutun todesta.)

Tätä ilmiötä on helppo - tai ainakin helpointa - esittää muutamalla esimerkillä:

Esimerkki 1:
*Usea ihminen uskoo eläinten olemassaoloon.
*Loch Nessin hirviöön uskoo jo paljon harvempi, ja tässä vaiheessa yleensä vaaditaan jo jonkinlaisia todisteita asiasta, kuten valokuvaa.
*Avaruusolentoihin uskoo jo melko harva, ja näistäkin halutaan todisteita.
*Jumalaan sen sijaan uskotaan ilman todisteita aika helposti.

Vaikka periaatteessa tuossa linjalla ollaan menty askel askeleelta kohti eksoottisempaa ja eksoottisempaa ja arkielämässä vaikeammin kohdattavaa ja havainnoitavaa kohti. Ihmiset pitävät isojalan metsästystä yleensä hupsujen hommana ja UFOilua vielä sekavampana hörhöilynä. Jumala taas on ihan "bara normal" -juttu.

Tästä samankaltainen on tietysti se, että emme yleensä pidä kummituksia kovin uskottavina, niistä vaaditaan todisteita, mutta Jumala, joka on vain laajennettu kummitus, vielä normaalikummitustakin eksoottisempi olento, on täysin uskottava valtaosalle ihmisistä.

Esimerkki 2:
*Jos joku väittää että hän omistaa talon, moni uskoo.
*Jos joku väittää että hän omistaa kokonaisen taloyhtiön, haluamme jo nähdä todisteita tästä.
*Jos joku väittää että hän omistaa maan, vaadimme jo tunnettavuutta ja muuta todistusaineistoa.
*Jos joku väittää että hän omistaa koko maan, sinut ja minut ja universumin, pidämme juttua jostain syystä todella uskottavana.

Sama koskee tietysti valtaa. Salaliittoteorioissa esitetään usein mahtavia ja vaikutusvaltaisia tahoja, jotka hääräävät ja tekevät valtavia vaikutuksia huomaamatta. Pidämme tälläistä aika naurettavana, koska laaja vaikuttaminen ja helppo huomattavuus vähän kuin "kulkevat käsi kädessä". Paitsi jos valta viedään valtavaksi, jolloin tilanne on tietysti mitä uskottavin.

Siksi meidän on helpohko uskoa siihen että joillakuilla on aika paljon valtaa pörssikursseihin, mutta uskomme vaikeasti siihen, että joku salaliitto hallitsee pörssikursseja - joihin vaikuttaa pikkiriikkisellä tasolla jopa se ostammeko maitoa vai emme, ostammeko ingmania vai valiota, ja ostammeko sen R -kioskista vai Siwasta. Tälläiseen vaikuttaminen tuntuu vaikealta, vaikka kyseessä olisivatkin avaruusolennot. Mutta Jumala. Hän tietysti kykenee hallitsemaan pörssikurssejakin, kuten antamaan suuren pörssiromahduksen tuomiona Amerikassa "kultaisella ajalla" tapahtuneesta arvojen löyhtymisestä.

Viimeisimpään on hepompi löytää ja kerätä kannatusta. Vaikka avaruusolennot ja salaseurat ovat lähempänä "sitä minkä arkikokemuksen pohjalta voisi ehkä ajatella olevaksi".

Ei kommentteja: