torstai 6. joulukuuta 2007

Itsenäisyyspäivä!

On Suomen itsenäisyyspäivä! Se on minusta paras, keskeisin, ehdottomasti tärkein ja kattavin sekä vaikutusvaltaisin juhlapäivä koko vuotena. Jas itselleni toiseksi läheisin ja henkilökohtaisesti koskettavin juhla sitten pyyhepäivän ja hääpäivän jälkeen.

Mitä Suomen itsenäisyys tarkoittaa? Sitä, että on vakavalla tavalla hauskaa. Se on harvoja juhlia, joihin ei liity uskonnollista hapatusta, joten sitä ateistikin voi nauttia täysin rinnoin koko ainoan lyhyen elämänsä innolla.

Lisäksi tällä päivällä on valtavasti merkitystä. Se symbolisoi kaikkea sitä, mitä meillä on nyt. Ja ehkä myös sitä mitä ei ole.

Olipa hyvä, että näin kävi. Voin vain onnitella itseäni, koska jos olisi käynyt toisin, pahoittelua ei ehkä voisi suorittaa. Sillä olisimme osa Venäjää. Jonka presidenttinä on eräs Vladimir. Putin joka on Karri Kasparoville yhtä paha vastus kuin Deep Blue -tietokone. (Tosin sillä erotuksella että Deep Blue on tietokone, jonka ohjelmoi IBM. Ja Putin taas "muunlainen kone", jonka ohjasi KGB.)

Jos emme olisi itsenäisiä, tätä blogia ei olisi. Luultavasti muut asiat olisivat ns. "tärkeämpiä". Hihhulit sortuisivat siinä tilanteessa pieniksi riiviöiksi nurkkiin. Joksikin, johon kiinnitettäisiin huomiota sitten kun "pääpahalta" ja tämän murheilta olisi jäänyt aikaa. Eli käytännössä tuskin ikinä.

Siksi osoitan tämän päivän kunnioitusta sotiemme veteraaneille. En suinkaan siksi että he olivat sotureina "tappavaa sorttia". Vaikka tuon taidon ansiosta elämme täällä niin kuin elämme. En kunnioita sotaa, en tappamista missään muodossa. Väkivalta on kauhea asia ja venäläisetkin ihmisiä. (Myös Putin, vaikka en haluaisikaan elää hänen hallinnossaan.) En kunnioita niinkään symbolisia rajoja maassa, koska ne eivät ole se asia, joka tekee maastamme hyvän.

Maa ei tiedä, kummalla puolella ihmisten päättämää rajaa se lepää. Ja maisematkin voivat olla
yhtä kauniita. (Pahan linnaa ympäröivät lepakot ja karut vuoristot vain tarinoissa.) Mutta ihmiset tietävät, ja politiikka vaikuttaa tätä myötä.

Ja tätä minä kunnioitan.

Ja sitä, että ihmiset menivät rintamalle kärsimään valtavasti kauheuksia. Ja suurimmat hedelmät poimimme tietysti me muut, joilla sitä ei juurikaan ole. Ja he tekivät tämän ilman että he olivat "puoleksi jumalia", jotka voivat "nousta 3. päivänä kuolleista, eli kun aikatauluilla vähän sorkitaan, siihen meneekin alle 2.5 vuorokautta." He eivät nousseet kuoltuaan isänsä oikealle puolelle hallitsemaan. Ja heidän aikaansaannoksensa mahdollisti sen minkä konkreettisesti jo nyt huomaamme - emmekä "sitten joskus" jossain kuoltuamme hamassa tulevaisuudessa. Veteraanien vaikutuksen kokeellinen testauskaan ei paljoa vaadi.

Riittää että katsoo rajan yli ja miettii sitten miten paljon tuo symbolinen ja täysin keinotekoinen raja vaikuttaa todellisuudessa. Tajuaa, että Suomi on niin hyvä maa, että täällä saa jopa ääneen kyseenalaistaa koko itsenäisyyden merkityksen. Tätä kautta on helpoin tajuta sen arvo!

Ja tämä kokonaisuus tekee veteraaneistamme todella suuria. Sillä tarkoituksenani ei suinkaan ollut mollata Jeesusta, lausumani ei alentanut häntäkään puolen pilkun vertaa.

Ei kommentteja: