sunnuntai 5. elokuuta 2007

Vaikeneminen on kultaa - Hihhuleiden kohdalla platinaa.

Charles L. Rulon kirjoitti artikkelin siitä miksi kreationistien kanssa ei kannata väitellä.

Tiivistän hänen ideansa lyhyesti;

1: Kreationistit eivät kykene tunnustamaan hävinneensä. Ainut paikka jossa heidän häviönsä käytännössä näkyy on oikeudenistunnot.
2: Heidän kanssaan väitellessä ei ratkaise tiede vaan retoriikka.
3: Debatit antavat julkisuutta kreationisteille.
4: He keksivät valheita nopeammin kuin kukaan voi torjua.
5: Debatointi antaa väärän kuvan siitä että kyseessä olisi kaksi puolta.
6: Väittelyt ovat yleensä tarkoitettu lähinnä äänen pitämiseksi jotta käännytettäisiin uusia ihmisiä fundamentalistikristityiksi. Ei keskusteluun
7: Tieteelliset faktat eivät merkitse mitään, koska kreationistit loppupeleissä saavat oikean tietonsa Jumalalta, joka ei heidän mukaansa on lopullinen Totuuden lähde.
8: Kreationismiin liitty moraalisia näkemyksiä, eikä kyse ole pelkästä evoluutiosta:
Heillä on väitteitä jotka koskevat esim. fysiikkaa, kemiaa, astronomiaa, antropologiaa ja geologiaa. Aiheesta irrottamattomissa olevia mielipiteitä on myös katumuspillerit, abortit, homoavioliitot, eutanasia ja väestönkasvu.
9: Kreationismiin liittyy myös Armageddonin odotus. Maailmanlopun tunnelmat, joiden mukaan ei kannata miettiä sitä tuhoammeko elinolosuhteet maapallolta, kun sekä lopullinen tuho että pelastus on ennustettu Raamatussa.

Tosin PZ Myers oli erimielinen Hänestä kreationistien kanssa tulee debatoida, koska muutoin kreationistit jotka yrittävät saada oppinsa kouluun eivät kohtaa vastustusta ja voivat onnistua poliittisissa tavoitteissaan. Hänestäkin Rulon näytti kuinka perinteinen debatointi ei tule toimimaan:

"Do not succumb to the temptation to give in to the creationist tactics as Rulon did. It is important to oppose creationists, but it's foolish to do so on their terms."

Hänestä tulee miettiä miten se tehdään. Hän myös ohjeistaa, tosin tavalla joka minusta sopii lähinnä jos sinulla on akateeminen arvosana ja jos kyseessä on jonkinlainen paneeli tai vastaava tilaisuus. Ne eivät sovi kovin hyvin taviksen ohjeiksi, joten en näe mitään syytä miksi "taviksen tarttisi". Vakuuttakoot kretskut tiedemaailman ensin.

Ei kommentteja: