keskiviikko 22. elokuuta 2007

Ajoitusmenetelmistä ja kolikoista

Kreationistit ovat selittäneet miten ajoittaminen tulisi suorittaa. Erään foorumeilla esiintyneen esimerkin mukaan jos löydämme laivan, jossa on kolikoita, on tietysti oikea tapa ajoittaa laivan uppoamisaika se, että katsotaan nuorimmat kolikot. Ei katsota keskimääräistä kolikoiden painovuotta eikä varsinkaan vanhimpia.

1: Esitetyllä logiikalla Wasa laiva olisi ollut pakko ajoittaa 1960 -luvulle, sieltähän löytyi Paavo Nurmen patsas. Tässä tilanteessa Paavo Nurmi -tulkinta kuitenkin katsottiin "kontaminaatioksi". Tämä on erittäin tärkeää etenkin ajoittamisissa, koska siinä mitataan ainesta, ja kun pitkän ajan kanssa tuoretta maa ainesta saattaa sekoittua vanhempaan ainekseen. (Maanjäristys, maanvieremä, eläin kaivaa syvän tunnelin tai ohimenevästä valtamerilaivasta heitetäänkin kolikko mereen ja se sattuu putoamaan siihen merirosvolaivaan. Kaivauksissa on käytetty aggressiivista lapiotyötä, näytettä on sorkittu likaisin käsin tai likaa on muuten joutunut tutkittavaan kohteeseen. Tapoja on lukuisia.) Nämä kaikki nuorentavat ajoitusta. (Kontaminaatio tekee mittaustuloksista virheellisiä - ja yleensä nuoreen suuntaan, jolloin ne joiden mielestä mittaustulokset antavat "liian vanhoja" tuloksia ovatkin itse asiassa entistä pahemmin helisemässä.) Poikkeukset on siis selvästi karsittava pois, eikä suinkaan luokitella "nuorimman mukaan". Emme halua tehdä mittausvirheistä tiedettä. Emmehän halua väittää että Kustaa II Aadolf eli samanaikaisesti Paavo Nurmen kanssa. (Että 1600 - luku ja 1900 -luku olisivat jotenkin sama asia.)
2: Jos selvitämme sitä, kuinka kauan on käytetty kolikoita, emme missään oloissa käytä nuorimpia mittaustuloksia vaan niitä vanhimpia. Samoin jos selvitämme kuinka kauan maan päällä on ollut elämää, otamme vanhimmat tulokset, emme tuoreimpia.

Ei kommentteja: