perjantai 3. elokuuta 2007

Taru Hopeasormusten Herrasta ~ Tosi Rakkaus Odottaa.

Blogosfäärissä on nostettu esiin Tosi Rakkaus Odottaa (TRO) -liikettä. Asialla ovat olleet ainakin lävistyksiä ja saastainen huone -blogit. He ovat nostaneet esiin ryhmäpainetta, joka ajaa allekirjoittamaan lupauksen. Ja kun lupaus tehdään julkisesti, voi lupaamattomuus johtaa huonoon maineeseen. Ja sitä, että se johtaa liian helposti siihen että mennään liian nuorena naimisiin..

Olen kuitenkin erimielinen näiden kanssa. (Joskin Leegion "En Lausu Väärää Todistusta" -kampanja ja "Rakastan Lähimmäistäni Kuten Itseäni" -kampanjat kuulostivat ihan kivoilta.) Siispä minäkin TROllaan "poikkeavat näkemykseni".

TROlli on Silver ring thingin "Suomen Versio". Amerikoissa sillä on ongelmia koska se suosii kristittyjä, ja saa silti rahoitusta valtiolta - on siis Amerikan perustuslain vastainen. (USA:ssa valtio ei saisi tukea uskonnollista toimintaa. Paitsi "Boy Scoutseja", joilla on erityisoikeus.) Suomessa tälläinen ei ole laitonta. Maassa maan tavalla.

Tärkeää on kuitenkin huomata, että vaikka Amerikassa sitä pidetään yhtenä seksitauteihin vaikuttavana kampanjana, se ei itse asiassa estä sukupuolitautejen leviämistä. Syykin on helppo huomata ; TROllaajat ei muutenkaan olisi "riskiryhmässä". Hehän ovat sitä "keskimäärin siveämpää", ihan jo sen takia että he ovat uskonnollisia ja heille "avoseksi" on demonisoitu. Seksitautien kontrolloiminen TROllauksella on sama kun rikollisuutta vähennettäisiin siten että minä ja muut lainkuuliaiset ihmiset allekirjoittaisivat "en ikinä taskuvarasta" -lapun paikallisessa maistraatissa. (En toki varastelisi allekirjoittamisen jälkeen, mutta kun en varastaisi muutenkaan, ei haluttua etua kuitenkaan syntyisi.) TROllaus ei myöskään vetoa niihin, jotka sukupuolitautien ehkäisemistä tarvitsisivat. (Seksiä harrastavat eniten ne, jotka sitä haluavat ja pitävät tärkeänä.)

Blogien esittäjät olivat varmasti oikeassa siinä, että TROllaajat ovat vaikeuksissa, koska heille seksiä on liitetty syntiin. Ja totta on myös se että "TROlli -opetus" myös kiistämättä käyttää melko moraalittomia keinoja julistuksessaan. Seurauksena kampanjaan osallistuvilla saattaa tulla lipsahduksia ja pettymyksiä. He saattavat mennä seksinkaipuussaan liian pikaisesti naimisiin. Heille saattaa tulla pettymyksiä, kun seksi avioliitossa ei heti sujukaan. (Miten se voisikaan? Hyvä seksi vaatii harjoittelua. Pihtauksen jälkeinen seksi häävuoteessa on tod.nk. jopa huonompaa kuin muiden hääseksi.) Ja toisaalta he voivat näistä kaikista ongelmista huolimatta -tai peräti ilman niitä- elää ihan hyvässä parisuhteessa lopun ikänsä. Nämä kaikki kannat ovat mahdollisesti ihan totta. Tärkeää on ehkä huomata vain se, että TROllaaminen ei ole mikään portti onneen ja toimivaan parisuhteeseen. Kuten tärkeää on ehkä huomata sekin, että avoliitto tai avoin ja kokeileva seksikään ei ole mikään portti onneen. (Kerron julkisen salaisuuden : Parisuhde vaatii aina työtä. Se ei ole aina kivaa. Joskus se iänikuinen partneri vituttaa. Parisuhde ei ole aina onnea. Mutta on se silti kokonaisuutena ihan mukava asia.)

Vaikka lista saattaa tuntua vakuuttavalta, sillä ei ole merkitystä. Ainoastaan yhdellä asialla on merkitystä : Seksi kuuluu yksilöille.

TROllaaminen ei siksi ole minusta mikään ongelma kun:
1: Se ei pakota kaikkia -esim. ateisteja- liittymään kampanjaansa. Se ei ole pakollinen edes kaikille kristityille. "Seksiä vain avioliitossa" ja "jos et ole valmis avioon et ole valmis seksiin" voi heistä olla "plain and simple", mutta me sallimme tämän asenteen heiltä vain niin kauan, kuin seksitavat on yksilön päätettävissä. Jos siitä tulee pakkonormi, olen ensimmäisenä vastustamassa niitä ääliöitä. Mutta siihen asti: Heidän toimintansa on ihan OK. (Ei ehkä fiksua, mutta OK.) Eli juuri niin kauan, kuin hihhulit pitäytyvät laittamasta Raamattuaan muiden sänkyyn ja haaruksiin, minä annan heidän pitäytyä seksittömyydessä ihan niin paljon kuin lystäävät - Sikiääpähän muutama uskonnollisen manipuloinnin kohde vähemmän, jos ei muuta.
2: TROllaukseen liittyvät olisivat luultavasti ilman seksiä joka tapauksessa. Aina kristityistä -ja muistakin- osa on ollut sellaisia, että ovat harrastaneet seksiä vasta avioliitossa. Minun vanhempani olivat ainakin omien sanojensa mukaan tälläisiä -vaikka aktiivinen kristillisyys ei heitä kumpaakaan luonnehtinutkaan tuolloin. Itse en vastaavaa vakaumusta noudattanut, enkä kadu. Minusta tosi rakkaus voi odottaa tai olla odottamatta. Riippuen tilanteesta. Joissain tapauksissa tosi rakkauden tulematta jääminen on toisen kiusaamista, joka taas ei ole kovin rakkaudellista.
3: TROllit ovat joka tapauksessa kuulleet seksin demonisointia. (Se, että he allekirjoittavat lapun on minusta jo jonkinlainen indikaattori siitä että tälläistä "seksivalistusta" on tapahtunut, ja että se on purrut.) Systeemi ei siis oikeastaan muuta mitään, kenties tekee asian hieman julkisemmaksi ja yleisemmäksi. Mutta se on kuitenkin valinnan vapaus. Ja allekirjoituksenkin jälkeen "haurahtuminen" on mahdollista. Luvassa ei ole sakkoja. (Toki jonkinlainen kasvojen menetys on mahdollinen. Mutta allekirjoittanut on tiennyt tämän.)
4: "Pihtaaminen" ei tuota ongelmia muille. Toisin kuin huumeiden käyttö, joka lisää väkivaltaa ja velkoja ja rikollisuutta. Minä en kärsi siitä, että joku nuori kristitty elää selibaatissa. Se on kiusa vain hänelle itselleen - ja hänen kumppanilleen (joka kestää TROllia, joten on itse luultavasti samanmielinen.)
5: Ja lopuksi tärkein. Suomen Laki ei kiellä "pihtaamasta". Jos liian nuorena naimisiinmeno on ongelmallista, se on. Jos tulevat onnettomiksi tai se vaikeuttaa heitä, that is their own problem. Ihan omassa rauhassa saavat tehdä virheitä, kunhan seuraukset eivät ole sen kummempia kuin kireämpi luonne. (Laki ei kiellä olemasta kiukkuinen. Ja hyvä niin.) Yhteiskunta ei minusta saa estää ihmisiä tekemästä myös typeriä ratkaisuja. (On niitä itsekin tullut tehtyä aika kasa.) Seksi ja seksittömyys kuuluu yksilölle/parille. Seksiä harrastetaan parisuhteessa vain kun molemmat haluavat. (Mutta ei hätää - sooloilukin on fyysisesti mahdollista, jos siis pitää sellaisesta!)

Tosin olisi hauskaa kokeilla TROllityttönä olemista, joka sitten vielä hääyönäkin sanoisi "ei". Katsoa että tulisiko kristillinen "miehen pää" -asenne esiin ja syntyisikö "Tosi Raiskaus Odottaa" -liikettä. Ja seuraisiko tästä "Tosi Raskaus Odottaa" -abortinvastauskampanjaa. Siinä sitä olisi ultimaattista testiä parisuhteelle. Tuon kun läpäisisi, tietäisi että parisuhde kestäisi mitä vain.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hassuinta on mun mielestä se, että joissain TROllipiireissä on sellainen ajatus, että vaihtoehtoja olisi vain kaksi. 1. Seksiä vasta avioliitossa ja saman kumppanin kannsa loppuikä
2. Seksiä kaikkien kanssa kaiken aikaa.

Niin kuin ei muka olisi mahdollista olla uskollinen ja yksiavionen koko ikäänsä ilman mitään papin aamenia. Juttuhan on nimittäin niin, että jos haluaa elää uskollisesti ja yksiavioisesti, niin se on kiinni nimenomaan pariskunnan tahdosta. Siinä ei mitkään jumalaharhat auta.

paahtoleipä kirjoitti...

Kieltämättä tätä kahtiajakoa olisi voinut korostaa. Mutta niitä korostettavia asioita taitaa olla aika paljon.

Itse siis todellakin olen "yksiavioisuutta kannattava". Enkä todellakaan harrastanut seksiä teininä, vaan vasta päälle kaksikymppisenä. Ja sen nykyisen kumppanin kanssa. (Seksipartnerien summa ateistilla siis 1.)

Mutta kuten mielestäni aika nätisti sanoitkin; Jumalharha ei auta. Eli tilastollisesti yksiavioisia löytyy varmasti molemmista, niin TROllaajista kuin "ateistakin"..