sunnuntai 19. elokuuta 2007

Gimlin kirves halkaisee Schrödingerin kissan laatikon ~ Onko kissa kuollut?

Olen usein sanonut, että "Ainut asia, jonka ymmärrän kvanttifysiikasta on se, että en ymmärrä sitä." Se onkin aika monimutkaista. Ei ihme, että ne palkkaavat ja kouluttavat kvanttyfysiikkaan ammattilaisia.

Kuitenkin eräs sarjakuva esittää kvanttifysiikkaa tavalla, joka avasi minulle hieman siitä mistä sellaisissa sanoissa kuin "Heisenbergin epätarkkuusperiaate", "Observer effect" ja "Schrödingerin kissa" on kyse.

Teksti on sarjakuvassa nimeltä "the DM of the Rings", sivulla "Schrödingers familiar" (familiar on RPG -hahmojen erityinen lemmikki, eläinystävä), joka luultavasti naurattaa vain meitä hulluja roolipelaajia. Ideana on se, että "house rule" (eli peliporukan itse keskenään päättämä "fiksaus" virallisiin sääntöihin.) sanoo, että tietty nopanheitto jota ei voi uusia (luultavasti pohjimmiltaan satunnainen mutta kenties "piilomuuttujan ennaltamääräämä") saa jonkun tilan, joka määrittelee mitä tapahtuu. Tässä tapauksessa se ratkaisee sen kuoleeko "Gimli -hahmo" vai ei. Koska noppa on jossain, jossa sen silmälukua ei näe suoraan, vaan sen näkemiseksi olisi siirrettävä tietokonetta, ja tämä luultavasti muuttaisi nopan asentoa. Seuraa tila, jota "Gimli -hahmo" kuvaa sanomalla:

"Let me see if I follow this:
I am either alive or dead, based on the state of a die which we cannot observe without altering."

...
"Do I now exist in both states at once? Am I both living and dead?"

Kyseessähän on selvä "Schrödingerin kissa" fantasiamaailmaan siirrettynä ja (minulle) arkipäivän tapahtumiin liitettynä. Ainakin minä sain tuon yksinkertaisen yhdistämisen kautta lisää irti Olavi Lindroosin "Nostetaan Schrödingerin kissa pöydälle" -pro Gradusta. Kaavat jäävät toki yhä edelleen elottomiksi kaavoiksi, mutta ydinidea tulee paljon käsitettävämmäksi.

En siis voi vieläkään kutsua itseäni maestroksi, mutta uusia perusasioita menee vielä vanhaankin kalloon. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia vähän jotakin jostakin. Sen voin kuitenkin sanoa, että jos Gimli olisi minun hahmoni, en alkaisi pelleilemään noin rationaalisella tavalla, vaan sanoisin epävarmuustilanteen kohdatessani todennäköisesti.

"HELP! - the dices are trying to kill me!"

Ei kommentteja: