keskiviikko 29. elokuuta 2007

Ohimolohkoepilepsia

Aivotutkija Michael S. Gazzanigan "Eettiset aivot" -kirjassa kerrotaan ohimolohkoepilepsiasta.Se ei aiheuta samanlaisia kohtauksia kuin normaalisti tunnettu epilepsia. Kohtauksen aikana ohimolohkoepilepsiapotilaat kokevat poikkeavia ääniä, hajuja, näkyjä ja liikeaistumuksia. Hän ei ehkä kykene puhumaan. Lisäksi tyypillistä on toistaa jotain käyttäytymistä, kuten vaatteiden nyppimistä.

Ohimilohkoepilepsiapotilailla on lisäksi oireita, jotka ovat voimassa silloinkin kun varsinaista kohtausta ei ole. Heillä on "Geshwingin oireyhtymä". Joka tarkoittaa seuraavia piirteitä
1: Taipumus kirjoittaa runsaasti ja pakonomaisesti.
2: Taipumus yliuskonnollisuuteen sekä periaatteellisuus; Henkilöllä on selkeä moraalisäännöstö, jota hän seuraa järkähtämättömästi. Liittyy myös taipumukseen kääntyä uskontoon.
3: Taipumus väkivaltaan johtamattomaan aggressiivisuuteen.
4: Toisista riippuvuus, ilmenee esimerkiksi kyvyttömyytenä lopettaa keskustelua.
5: Poikkeava seksuaalisuus; Joko todella voimakas tai toisaalta äärimmäisen heikko.

Gazzaniga korostaa kohtausten aikana tulevien ilmestyksiin liittyvät uskonnolliset kokemukset. Kohtaukset selvästi aikaansaavat niitä. Gazzanigan mielestä tämä ei tarkoita sitä, että uskonnolliset kokemukset johtuisivat aina ohimolohkoepilepsiasta, vaan että se kertoo että uskonnollisuudella on aivoihin perustuva "elimellinen perusta"; aivoalueiden kiihottuminen tarkoittaa uskonnollista kokemusta. (Hän perustelee tätä epilepsian lisäksi Michael Persingerin kokeeseen, jossa "normaalejenkin" aivojen ohimolohkojen aktivoiminen ulkopuolisella koneella johti uskonnollisiin kokemuksiin.) Hän uskoo kuitenkin, että ohimolohkoepilepsia ja siihen liittyvien kokemusten koettu aitous ja vahvuus johtavat siihen, että jotkut ihmiset ovat erittäin motivoituneita johtamaan uskonnollisten järjestelmien vakiintumista.

Eli kaikki uskominen ei välttämättä ole sairasta, mutta on varmaa että jotkin uskonnolliset kokemuset ja taipumukset johtuvat sairaudesta. Jotkin uskonnolliset vaikutukset voivat olla aitoja, mutta ainakin osa niistä on keinotekoisia ja osa johtuu aivojen virheellisestä toiminnasta.

Ei kommentteja: