tiistai 7. elokuuta 2007

Jehovan Todistajilla on asiaa

Tutut Jehovan Todistajat kävivät taas kylässä. Edellisestä kerrasta oli ollut taukoa, olivat koputelleet ovelle kun olin lomalla. No, loman jälkeen hekin olivat piristyneet ja kertoivat, kuinka heidän uskontonsa nojaa alkukristittyjen toimintaan. He kiertävät ovelta ovelle ja kertovat kaikille, kuinka Luterilaisuus syntyi vasta myöhään.

Ja ongelmana on myös luterilaisten yksilön seuraaminen. "Palvotaan Lutteria" He kertoivat kuinka Islamilaisetkin seuraavat jotain yksittäistä henkilöä, heitähän jopa joskus kutsutaan "Muhamettilaisiksi". Jehovan Todistajilla ei tietenkään seurata henkilöä!

He kertoivat että Luterilaisilla on uusia perinteitä, jotka eivät nojaa Raamatullisiin tapoihin. Lapsikastetta jne.

Minusta nämä historiaväitteet ovat aika outoja..

Kaikki kristilliset seurakunnat ovat syntyneet melko pienin muutoksin kantauskosta, joka vetää katolilaisuuteen ja lopulta Antiikin Roomaan. Olennaisinta on se, että Jehovan Todistajien ja karismaattisten liikkeiden "raamatullisuus" ja "fundamentalistisuus" ovat jotain joka ei perustu "suoraan katkeamattomaan ketjuun, joka alkaa alkuseurakunnasta", vaan on eriytynyt pääuskonnosta samaan tapaan kuin luterilaisuus tai helluntaiherätys. Jos suora muuttumaton ketju olisi, niin esimerkiksi missä ihmeessä oli Jehovan Todistajien -tai helluntailaisten saarnausperinne 1300 -luvulla? Ei missään! Wikipedian mukaan Jehovien toiminta voidaan jäljittää sen perustajaan ja vuoteen 1876. Ja kun Jehovan Todistajien oppi on kuuluisa oppimuutoksistaan, voidaan kysyä että miten ihmeessä he ovat koko ajan onnistuneetkin noudattamaan alkuseurakunnan perinteitä ja henkeä kaikkien noiden käänteidensä kanssa .. Voisi luulla, että jos jotain asiaa täytyy ensin erikseen vastustaa ja sitten sallii tai toisin päin, niin jompi kumpi olisi "ei seurakunnan vastainen"; Kun tälläisiä oppeja sanellaan ; Opeilla otäytyy olla jokin merkitys, ne eivät voi olla turhia. Ei niitä muuten saneltaisi. On ihan asiallista kysellä sitä miten on käynyt vanhemmille Jehovan Todistajille, jotka ovat noudattaneet vanhoja oppeja = seuranneet vääriä perinteitä!

Toisaalta henkilön seuraaminen ei ole mikään argumentti, kun esimerkiksi Helluntailaisia tai "Myöhempien aikojen Pyhien" oppien alkamista ei yhdistetä henkilöön sen kummemmin, kuin mitä Jehovalaisia yhdistetään sen perustajaan, Russeliin. He eivät siis seuraa henkilöä sen enempää. Helluntailaiset todennäköisesti ovat myös Jehovien tapaan sitä mieltä, että juuri he seuraavat alkuseurakunnan oppeja, niitä Raamatullisia ohjeita, joita aika ja erilaiset kirkkoperinteet ovat sotkeneet väärillä rituaaleilla ja asenteilla.. Ilmeisesti niin Jehovan Todistajat kuin Helluntailaisetkin perustelevat samoilla perusteilla, että juuri he ovat oikeassa. (Jos he sanovat, että heidän perustajiensa hallussa oli tietoa ja ymmärtystä, joka ei sovi heidän perustajansa tietämysasiaan - ja että tämä todistaa että hän on saanut konsulttiapua taivaasta, niin suosittelen heitä tutustumaan Islamilaiseen ja Mormoneiden perinteeseen. Muhametin ja Joseph Smithin tiedot olivat kuulemma sellaisia että tavallinen, köyhistä oloista lähtenyt yksinkertainen ihminen ei voisi niitä mitenkään tietää..)

Itse miellän kaikenlaisen hihhulismin siihen että he kokevat omistavansa ehdottoman oikean tiedon ; Tällöin hihhulilla kun on tapana puhua omia mielipiteitään -tosin ei omalla, vaan Jumalan nimellä allekirjoitettuna.

Onhan se toki mukavaa, että nimimerkkinä on "Jumala", mutta että joku luulee että se vielä menee muihin läpikin!

Ei kommentteja: