lauantai 4. elokuuta 2007

Syvällisyys.

Kun ihmisten kanssa aletaan puhumaan syvällisiä, aletaan puhumaan henkiasioista. Sitä jutellaan tuonpuoleisesta, hengestä. Siitä mitä on kuoleman jälkeen. Tämä on sinänsä erikoista, koska näitä syvällisiä asioita yhdistää vain yksi asia: Se, että emme tiedä siitä mitään. (Toki erilaisia "sielutietäjiä" on, mutta meillä ei ole keinoa erottaa heistä parempia huonommista. Näillä erityistietäjillä kun on paljon ja ne ovat keskenään erimielisiä lähes kaikesta.. Jopa ihmissyönnistä voidaan löytää kaksi mielipidettä, kunhan vain pidetään silmät avoimina ja etsitään sielutietäjiä myös viidakoista ilman että leimataan asuinpaikan tai uskonnon tai rodun mukaan..) Syvälliset asiat ovat toki "vaikeita", ja niistä voidaan puhua monenlaista. Ihan sen takia että niistä ei tiedetä mitään varmaa. Eikä voida selvittää onko väitteet totta vai valetta. (Siksi kristinuskon lupaus ikuisesta elämästä on tehokas ja sitä voi käyttää tuhansia vuosia.)

On aika ihme, että syvälliset ajatukset ovat sitä syvällisempiä mitä vähemmän niillä on tekemisissä koeteltavuuden ja tietämisen ja normaalin elämän kanssa. Pinnalliset asiat, kuten muoti, Matti Nykänen ja sää. - Ne taas ovat lähempänä sellaista, josta jotain voidaan tietääkin. Eli pinnallisuus käsittelee helposti ja varmasti tiedettyjä asioita. Ja syvällisyys asioita joista puhuminen vaatii paljon hyvää mielikuvitusta. Paitsi tietysti sadut ja tarinat joita ei pidetä syvällisinä, vaikka niissä onkin paljon hyvää mielikuvitusta.

Vaikeasti tiedettävät asiat, kuten ydinfysiikka. Onko se syvällistä? Ainakin arkijärjen ulkopuolella niiden ilmiöt tuntuvat olevan. Siitä kuitenkin tiedetään ja sitä voidaan tutkia, joten ydinfysiikka tuskin kuitenkaan on syvällistä siinä mielessä mitä sitä arkielämässä käytetään. Kuitenkin juuri tämän pitäisi olla niin syvällistä, kuin mistä kannattaa puhua.

"Syvällinen" sanassa on kuitenkin aivan toisenlainen pohjasävy. Jos sanomme että jokin asia on vain "pintaa" tai "heijastusta", emme pidä sitä niin tärkeänä -tai edes hyvin käsiteltynä. Jos asia käydään "pohjamutia myöten", se on käyty läpi kunnolla. Aivan kuin hihhulit olisivat määritelleet syvällisyyden, ja sisällyttäneet siihen ne asiat joita he pitävät tärkeänä..

Mato ei voi ymmärtää ydinfysiikkaa. Joten kenties ihminen, jonka rajoilla ydinfysiikan ymmärtäminen on, ei voi ymmärtää mitään ydinfysiikkaa vaikeampaa. Kuten isäni on sanonut. jos Jumala on mysteeri jota ei voi tutkia, jos Jumala on niin suuri että se ylittää ihmisen järkeilyt esim. pahan ongelmassa, jos Herran tiet ovat salattuja kun mietitään miksi toisille tapahtuu ihmeitä, toiset näkevät niitä koko ajan ja toisille niitä ei tapahdu ikinä, niin miksipä siitä kannattaisi jauhaakaan. Keskitytään siihen, johon pystytään..

Ei kommentteja: