tiistai 27. marraskuuta 2007

Katso ja anna aivojesi huijata sinua!

Newsweek esitti artikkelin "The Ghosts We Think We See". Siinä kerrotaan, että ihmiset uskovat helposti kummituksiin. Syynä on aivojemme normaali toiminta. Tämän vuoksi meidät saadaan melko helposti näkemään kaikenlaisia kummituksia. (Jopa niin hyvin, että kummitusvideoiden tekijöiden tarvitsee vain "antaa katsojan itse päättää", eli antaa intuitioidensa johdatella. Ja korostaa tätä leikkimällä hieman zoomilla ja ympyröillä.)

Syynä on se, että me näemme järjestystä sielläkin missä sitä ei ole. Aivomme jäsentävät todellisuutta niinkin, että satunnainen data näyttää kuvioita.Aivomme kuvittaa meille ympäristömme. Emme ole luonnostaan niin rationaalisia, kuin itsellemme uskottelemme.

Tämä väitteen tueksi Newsweekin artikkeli tarjoaa mm. tilastotietoa siitä että ainoastaan 7% Amerikkalaisista EI usko telepatiaan, déjà vu:hun, kummituksiin, entisiin elämiin tai yliluonnollisiin ilmiöihin. Artikkeli ehdottaa jopa että sellaisetkin viattomat juhlat, kuten Halloween, joiden ei edes väitetä olevan totta, voivat vaikuttaa.

Huvittavana seurauksena tästä on tietysti se, että urheilijoilla on taikauskoisia näkemyksiä. Ja oletpa sinäkin varmaan joskus kironnut tietokoneelle, autolle tai säälle. Samoin koemme joskus että joku katsoo, vaikka ketään ei näy - ja mielemme peräti tallentaa tälläiset "merkityksellisinä". Samoin mielemme hakee "vahvistuksia", mutta ei niinkään vertaile dataa. Jos ajattelet ystävääsi, kun puhelin soi ja hän soittaa, koet että tämä oli jotenkin merkityksellistä. Kaikki ne kerrat kun ajattelet ystävääsi ja puhelin ei soi ja ne kerrat kun puhelin soi, mutta et ajatellut ystävääsi, unohdetaan.

Artikkelin mukaan syynä on dopamiini. Se saa sinut näkemään haamuja suttuisessa kuvassa ja kuulemaan sanoja hurinassa. Se saa olemattomat yön möröt rapistelemaan pusikoihin. Se myös tekee meistä helposti erilaisten huuhaaveikkojen saaliita.

Ei kommentteja: