tiistai 6. marraskuuta 2007

Miten kusetat maallikoita?

Kuten varmasti kaikki olemme huomanneet, todella monet niistä jutuista, joita tiedemiehet kutsuvat "epätieteiksi" ovat sellaisia, että ne itse asiassa vaikuttavat todella uskottavilta. Minä uskon, että tälläiseen on kaksi syytä:
1: Se kannattaa. Epätiede, joka on "uskottava" saa helpommin kannattajia.
2: Se on loppupeleissä tosi helppoa. Riittää että vetoaa johonkin hieman monimutkaisempaan, tai siitä eteenpäin. Eikä viittaamisen tarvitse olla edes oikein tai perusteltua. Maallikko ei huomaa, koska ei ymmärrä.

Kuvaan tilannetta; Tietenkin aina löytyy riittävän "yksinkertainen" tyyppi joka uskoo sen. Mutta heille nauretaan. Kuten tuosta videosta selviää;


Syykin on yksinkertainen; Tiedämme että maan kiertorata on soikea, ja että vettä löytyy universummista todella, todella, paljon. Itse asiassa peruskoululainenkin osaa nämä asiat.

Tässä vaiheessa on muistettava, että keiden suosiota epätieteet haluavat. Yleensä he haluavat vakuuttaa mahdollisimman monta. He eivät välitä, keitä he vakuuttavat. Poliittinen valta syntyy siitä, että riittävän moni kaduntallaaja äänestää evoluutiota vastaan ja luomisen puolesta tai vastustaa ilmastonmuutostoimenpiteitä jne.

Tämä on helppo huomata; Vaikka usein kaikenmaailman ilmastoskeptikoilta ja miltä muulta tuleekin kritiikin edessä helposti kommentteja, joiden mukaan "normaali ihminen ei voi ymmärtää niiden monimutkaisuutta" on myös helppo huomata keille kaikki ilmastonmuutosta kritisoivat kirjat, luomisoppikirjat ja muut on kirjoitettu. Ne ovat yleensä aika hyvän näköisiä, hienoimmillaan kuvitettuja "tietosanakirjan näköisiä" kirjoja, jotka on suunnattu kappas kappas- maallikoille. Jotka siis halutessaan kritisoida juttua "eivät voi sitä ymmärtää". (Ja jopa luulen että se on totta.)

Kuinka vaikeaa normaalin, ajattelevan, tyypin kusettaminen sitten on? Sori vaan; Käsittämättömän helppoa. Otan yhden esimerkin.



Videossa esitetään joidenkin kreationistien joitakin ajoitusmenetelmäkikkailuja. Asiat eivät ole kovin vaikeita. Mutta kykenenkö minä tarkistamaan ennen videota nuo virheet? En. Itse asiassa en kykene sanomaan edes sitä onko video "hyvä huijaus". Se vaikuttaa loogiselta ja "se riittää". En tiedä ajoitetaanko noita kiviä juuri noista kovemmista kiviaineista vai ei.

Jos videossa esitellyt kreationistien menetelmät olivat yksinkertaisesti väärin tehty, en osaisi korjata sitä jos joku kreationisti tulsi puhkumaan kadulla niskaani. Ei se silti tee heidän juttuaan oikeaksi. Mutta kreationistille ja kreationismille se riittää.

Jos tilannetta halutaan viedä vielä eteenpäin -ja tottakai se kannattaa, koska nyt jopa alan amatööriharrastajat joutuvat "raapimaan päätään"- Mennään astetta eteenpäin. Riittää että viittaat monimutkaisiin kaavoihin, jotka on periaatteessa laskettu oikein. Näin "tyhmimmät" jäävät heti rannalle ja "vähän fiksummatkin" voivat periaatteessa "tarkistaa" että kaavalla on laskettu oikein, eli kaavan mukaisesti. Ja kun "tiedemaailman hyväksymät kaavat" ei toimi, voit tietenkin käyttää hieman muunneltua ja vääristeltyä kaavaa, jonka olet valinnut sen mukaan että saat sillä haluamasi tuloksen. Jos amatööri viittaa siihen, että kaava on väärin, voit sanoa että olet ottanut huomioon jonkin tekijän, esimerkiksi "energiahävikin", jota vastustajasi eivät muka ole ottaneet huomioon. (Se tosiasia, että tämä "parannuksesi" ei ole asiantuntijoiden vertaisarvioinnissa hyväksymä, ei merkitse mitään, jos tulee hätä, voit vaikka mollata näitä eksperttejä "rajoittuneiksi".) Koska tälläisen asian väittäminen on sen tasoista juttua, että alan professoria tarvitaan vääntämään kättä. Amatööri voi toki nähdä että kaava on väärä, mutta kaavan muuttaminen vaatii kykyä analysoida syvällisesti myös sitä miten kaava on johdettu.

Siksi epätieteilijät ilmaantuvat nimenomaan sinne missä on maallikoita. Ja vaativat maallikoilta asian kumoamista, kuin sillä olisi jokin merkitys. Olen melko varma, että se johtuu siitä että he jollain tasolla tietävät että ei kannata odottaa läpimurtoa Oikeassa Tieteessä. Siksi on parasta tyytyä vain valtaan ja kunniaan ja maineeseen maallikkojen ja tiedotusvälineiden valokeilassa. Hitonko väliä sillä, että he eivät ymmärrä. Pääasia että joku kääntyy, uskoo ja tekee kuten haluat. (Joka on yleensä kaksi sanaa "ostaa" ja "levittää".)

Ei kommentteja: