keskiviikko 7. marraskuuta 2007

Uskonnon hyödyt ja siitä puhuminen.

Aika usein kuullaan juttuja siitä, kuinka ihmisillä on uskonto, koska siitä on hyötyä. Hyöty voi olla "Jumalan varjelus" tai "ryhmähengen kasvaminen". En kiistä näitä.

Mutta haluaisin että uskonto on enemmänkin liikeyritysten kaltainen(laajasti määritelty liikeyritys.) Itse liiketoiminta lienee hyödyllistä, mutta se ei tarkoita että kaikki liikeyritykset olisivat hyödyllisiä:
1: Se voi olla meitä oikeasti hyödyttävä liikeyritys. Hyöty voi olla konkreettinen hyöty, kuten maatalousyritys joka tuottaa ruokaa. Hyöty voi olla iloa, kuten esimerkiksi kännyköiden taustakuvia tuottava yritys.
2: Se voi olla meitä haittaava yritys. Esimerkiksi Mafia voidaan katsoa erittäin moraalisesti arveluttavana yrityksenä. Ja se menestyy erittäin hyvin haitallisuudestaan huolimatta.
3: Lisäksi voidaan ajatella joitain yrityksiä, joiden moraalisuutta ja hyvyyttä/huonoutta on vaikea määritellä ja josta voidaan olla montaa mieltä. Tälläisiä ovat esimerkiksi pornokaupat.

Ei kukaan mafiankaan jäsen sano että kun ihmiskunnassa on mafiaa, on sen oltava jollain tavoilla hyväksi ihmisille. Selvästi ihmisellä on taipumus muodostaa yhteisö, jossa mafialla on osansa, joten sen täytyy johtua siitä että mafiasta on jotain hyötyä ihmiskunnalle (koska muuten se olisi karsiutunut evoluutiossa / Jumala olisi sen estänyt.) Mafian kohdalla ajatusta pidetään typeränä, mutta uskonnot. Ne ovatkin jotenkin erikoisasemassa. (Jo mafiaan vertaaminen tai sen harkinta voidaan nähdä pyhäinhäväistyksenä.)

Olen miltei varma, että löytyy uskontoja jokaikiseen noista luokituksista. Humanitaariseen apuun keskittyvät uskonnot tuovat hyvää, itsemurhapommittajauskonnot pahaa.. Siksi tulisi minusta keskittyä nimenomaan siihen mihin jokin tietty uskontapa lokeroituu. Ei tehdä uskonnoista "bulkkia", vaan vähintään erottaa "hihhulit"(eli luokan 2 uskonnot) muista.

Toki tämä lähestymistapa vaatii sitä että uskova itse miettii sitä, että sen sijaan että kieltäisi kaikki muut uskonnot "oman uskontonsa määräämän absoluuttisen moraalin" vuoksi, asettaisikin kritiikin nimen omaan omaa uskoaan kohtaan.

Sillä muutos tapahtuu ihmisessä. Uskonto, jolla on uskovaisia on uskonto. (Riippumatta siitä mihin luokkaan kyseinen uskonto kuuluu.)

Siksi on olennaista paitsi huomata, että uskonto ei ole vain hyvä asia, myös punnita mitkä uskonnot ja näiden osat ovat hyviä ja säilyttämisen arvoisia, ja mitkä taas ovat haitaksi ja tämän vuoksi niitä ei tulisi tukea tai niihin lainkaan kannustaa.

Ei kommentteja: