lauantai 10. marraskuuta 2007

Täällä ei ole mitään nähtävää!

radiotoimittaja ja julistaja Pasi Turunen oli ensimmäisten joukossa kirjoittamassa Jokelan tragediasta. Hänen tekstinsä oli darwinismia voimakkaasti syyllistävä. (Sen sijaan hänen itsekuvauksensa bloggerissa on kaikkea muuta kuin vaatimaton. Vain "diplominero" ja "sir oikeamielisyys" puuttuvat.)

Kun minä luin Turusen blogista darwinismia syyllistävän viestin, koin että hän loukkasi minua. Se oli henkilökohtainen hyökkäys ja leimaaminen, jota voisi ehkä odottaa huonotapaiselta teinipojalta, joka ei osaa keskustella. Mutta ei sellaiselta, joka esittää itsensä koulutettuna, hyvänä, kristittynä.

Siispä ei ollut ihme, että kyseiseen ketjuun vuosi yli 160 kommenttia. Niistä ainakin 150 olivat kiukkuisia. Mitä kävi tässä blogissa, joka mainostaa itseään sanoin "Ihmisille, joiden mielestä kristinusko on ajattelemisen arvoinen asia." ?

Arvaahan sen. Tapahtui avomielisyys mallia "Uncommon Descent". Eli koko blogiketju poistui, ja kommentointi estettiin, jotta Pasi Turusen kanssa erimielisyys ei koskaan vain pääsisi mitenkään vuotamaan hänen blogiinsa. (Perustelen sillä, että joukossa oli asiallisiakin kommentteja, jotka poistettiin myös. Eikä pelkkiä huonoja kommentteja.) Koska ilmeisesti "kristinuskon ajattelminen" tarkoittaa Turuselle ainoastaan "puolestapuhumista". Hän oli ensimmäisenä valmis herjaamaan vastapuolta, mutta heti kun tilanne oli hänelle vastainen, hän toimi kuten Monty Pythonin sir Robin. Ja nyt hän tietysti vuodattaa loukkaantumistaan siitä että häntä herjataan.

Suurin osa kommenteista oli toki minustakin erittäin asiattomia herjauksia (yksikään ei ollut minun kirjoittamani ei asiallinen eikä asiaton.) Mutta niin oli toisaalta itse viestikin asiaton. Joten en ihmettele jos "sitä saa, mitä tilaa". Valitettavasti ulkopuoliset eivät pääse arvioimaan tämän väitteeni faktapohjaa, koska no. Se. Viesti. Poistettiin..

Viesti poistui, mutta anteeksipyyntöä ei sen sijaan näkynyt. Ei myöntöä siitä että Turunen olisi tehnyt virheen. Asia pyyhkäistiin maton alle. Olisin muutoin kirjoittanut kommentointia hänen blogiinsa, mutta viestit olivat luonnollisesti torjutut. Minua ei lainkaan muutoin haittaisi Pasi Turusen toiminta, mutta hän esittää itseään auktoriteettina, jolla on tätä kautta myös vastuuta sanomisistaan. (Verrattuna esimerkiksi minuun, joka suoraan myöntää että nauran hihhulit kuuseen, enkä keskustele heidän kanssaan. Olemme ehkä molemmat kusipäitä, mutta meistä kahdesta minä olen sentään kusipää avoimesti.)

Tekisi mieleni lähettää Pasi Turuselle joulukortti. Sellainen Halloweenkortti, jossa olisi toisella puolella Pahan Joulun toivotus. Postin kulkua Pasi Turunen kun ei voi ainakaan toistaiseksi torjua. (Ja hänen osoitteensa saa kyllä aina kaivettua esille.)

Ei muuten, mutta en pidä siitä että minua henkilökohtaisesti loukataan ja yhdistellään valheellisin ja väärin perustein moraalittomuuksiin. Johan sellaisesta voi vaikka loukkaantua.

1 kommentti:

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Aamulehden Verkossa-osiossa on ukkosenjohdatin, jossa tarkkaillaan mitä bloggaajat kirjoittavat Jokelan tapauksesta.

Mukana on lainaus Turusen blogista:

"Darvinismia on usein moitittu siitä, että se tuhoaa elämän merkityksen, ihmisyyden ja moraalin. Tuusulan tradegia on osoitus siitä, että tämä kritiikki darvinismia kohtaan on enemmän kuin oikeutettua. Omien sanojensa mukaan tekijä on toteuttanut johdonmukaisesti darvinistista ohjelmaa. Tarkkaan ajateltuna hänen teoissaan ei ole mitään mikä olisi ristiriidassa darvinismin kanssa."

Ja linkki uskonpuolesta-blogiin.

Heti tuon blogilainauksen perässä on vastine Tero Hannulalta (terohannula.com)

Kaiken kaikkiaan, lehdistössä oleva keskustelu on pysynyt asiallisena, mutta onhan tässä vielä aikaa.