lauantai 24. marraskuuta 2007

Verta pakkiin.

Jehovat kävivät kylässä. Puhuimme verestä.


Muistutin heitä heidän suhteestaan lapsikasteeseen; Jehovan Todistajistahan lapsikaste on epäeettistä. Heidän tapansa on indoktrinoida lapsi, ja antaa hänen aikuisena "vapaaehtoisesti"
päättää eroaako perheestään vai liittyykö Jehovan Todistajien seuraan. He kuitenkin pitävät tätä aikuisen valintana. Uskonvalinnat tulee tehdä ymmärryksessä, eikä niitä voi tehdä toisen puolesta. Kerroin tietysti että olen täysin samaa mieltä tästä asiasta. Vertasin sitä siihen, kuin elokuvakerhoon liitettäisiin jo vastasyntyneenä, ja hän saisi erota siitä vasta kun täyttää 18 -vuotta. Naurettavaahan se olisi.

Sitten nostin veriasiaa jälleen esille. He ovat päättäneet lapsiensa puolesta tämän vakaumusasioista. Ovat päättäneet että lapselle ei saa antaa verensiirtoa. Verioppi kuitenkin kuuluu heidän uskontonsa dogmeihin, joten lapset selvästi sidotaan uskontoon ja sen normeihin vaikka heidän sitoutumisensa niihin katsotaan arvolliseksi vasta myöhemmin.

He kertoivat, että verihoidot eivät tehoa. He kertoivat, että ensiapuvaunuissa ei ole verensiirtopusseja. En tiedä onko tämä totta, mutta elän käsityksessä että valtaosa verensiirtotuotteista todellakin käytetään leikkaussalissa. Veretöntä veitsenkäyttöä ei ole keksitty. Jehovan todistajat kertoivat myös, kuinka jos verta on vähän, elimistö tuottaa verta tehokkaammin ja paikkaa näin vajeen. Myönsin että tämä on varmasti totta, mutta että elimistö ei ala miksikään tehotuotantovälineeksi; Verenhukkaan ei olla kuolemassa esim parin päivän päästä, vaan nimenomaan siellä missä ihminen on eniten auki. Eli leikkauspöydällä. Kysyin heiltä, että mitä materian säilymislaki sanoisi sellaisesta "instant -verentuotannosta"? Mistä keho ylipäätään saisi materiaaleja.

He kertoivat että korvaavia menetelmiä on käytössä. Myönsin tämän. Otin jopa esiin uudehkon Tieteen Kuvalehden (16/2007). Siinä kun oli kannessa uusia verivalmisteita. Verensiirrolle on kehitetty uusia tehokkaita hoitokeinoja.

Kaivelin esiin jopa sivua 39, jossa on taulukossa yhteenveto uusista metodeista. Ne perustuvat pääosin ihmisen hemoglobiiniin. Löytyy sieltä tietysti naudan hemoglobiiniakin. Näiden käyttö on Jehovan Todistajien mukaan "sydämen asia". Lisäksi tuotteita tehdään PFC:hen, tämä sitoo niin hyvin happea(2x sen mitä ilmakehässä), että rotta kykenee hengittämään sitä. Myös muuntogeenisiä kolibakteereita käytetään. Jehovan Todistajat olivat tietysti iloisia, kun myönsin tämän. Sitten sanoin, että "tottakai, nyt on hienoja menetelmiä". Mutta onko niitä ollut aina? Koko Jehovan Todistajien olemassaolon ajan? Ei. Nämä ovat uusia menetelmiä. Eli turvallisuus ja lääketieteellinen tarpeellisuus eivät ole ne asiat, jotka Jehovan Todistajilla ratkaisisivat. Heidän kantansa ratkaisee nimenomaan ja vain Raamattu. Koska se on kielletty, niin vaikka verensiirto kohentaisi ulkonäköä, silottaisi rypyt, kolminkertaistaisi elinajan, parantaisi potenssia ja lihottaisi kukkaroa, he jättäisivät sen silti käyttämättä.

Verensiirtokielto ei siksi ole lainkaan lääketieteellinen asia, vaan Raamatun asia. Eihän länsimaissa lääketieteellisesti vaarattomia mutta ravintoarvoltaan korkeita verilettujakaan syödä Todistajien kinkereillä. Kerroin että minusta näyttää että kysymys on nimenomaan Jehovan kannasta. Se että verensiirtoa ei tarvita on Toditajien kannalta vain "mukava bonus". Jehovan Todistajat eivät pelkää kuolemaa, kun puolustavat uskoaan. (Joku voisi sanoa, että moni Jehovan Todistaja kuolee kurjan ja turhan kuoleman joka ei tee elämää paremmaksi. Osa tosin voisi ilkeämielisesti sanoa, että hehän tekevät maailman paremmaksi kuolemalla pois. Mutta korostan, että minä en ole sitä mieltä.) He myönsivät tietenkin tämän.

Sitten kysyin että miksi Jehovan Todistajat olivat kieltäneet lapsiltaan verensiirron? Eiväthän lapset vielä olleet päättäneet asiasta. Sanoin että tuo vaikuttaa minusta ihan "lapsikasteelta". Toinen Todistaja sanoi, että verensiirto on hieman eri asia, koska Raamatun mukaan elämä on veressä. Ilmeisesti sielua siirtyy verensiirron yhteydessä ja lapsen pelastus vaarantuu. Kysyin että mitenkä käy niille lapsille nyt, kun he eivät ole ehtineet liittyä lainkaan Jehovan Todistajiin -lapsikasteen puuttumisen vuoksi. He kertoivat, että viimeisessä herätyksessä "saatetaan nostaa" myös niitä jotka eivät ikinä ole kuulleetkaan Jehovasta tai jotka eivät muuten ole voineet häneen vielä liittyä.

(He ovat käsittääkseni jojotelleet tuolla opillaan, koska jotkut ovat vinoilleet heille siitä, että "Jehova pelastaa Todistajat ja ne jotka eivät ole ikinä kuulleet Jehovasta. Kun he tulevat oven taakse, eikä ihminen sitten käänny, ovat Todistajat itse asiassa tuominneet ihmisen tuhoon. Siksi tähän kohtaan saadaan eri vastauksia aina tilanteen mukaan.)

Minä sanoin seuraavaksi, että olen "reesus positiivinen". Kerroin heille että rh -tekijä on veriryhmään liittyvä asia. Jos äiti on Rh-negatiivinen ja sikiö Rh-positiivinen, on mahdollista, että lapsi aiheuttaa sen, että äiti alkaa kehittämään vasta-ainetta. Sen seurauksena tulevat rh+ lapset voivat saada hemolyyttisen taudin, joka pahimmillaan johtaa lapsen kuolemaan. Tätä hoidetaan verensiirrolla. Jehova on siis tuominnut minut jo suoralta käsin kuolemaan.

He lupasivat auliisti vastata kysymyksiini, mutta että heillä ei ollut riittävästi materiaalia mukanaan.

2 kommenttia:

Rami kirjoitti...

Tuohon "ensiapuvaunuun", ambulasseissa ei ole verta koska veri säilyy hiton huonosti, on kallista ja sitten on nuo veriryhmätekijät.

Ambulanssissa käytetään kirkkaita nesteitä tai plasmaekspanderieta korvaamaan verenhukka, sairaalassa sitten jatketaan verellä, joten kyllä se veri auttaa.

paahtoleipä kirjoitti...

Olinkin melko varma että se auttaa. Sillä veri taitaa olla aika kallista ja hankalaakin. Jos siitä ei olisi hyötyä, en usko että nykyisessä "tulos tai ulos" -hengessä rahoja tuhlattaisiin turhuuteen.