perjantai 23. marraskuuta 2007

Luonnontieteen kritisoijat.

Sitä kuulee aika usein luonnontieteen haukkumista. Jostain syystä kuitenkin:
1: Käytämme ennemmin junia kuin lentäviä mattoja. Vaikka olisimme kuinka itämaisesti uskovaisia.
2: Syömme aspiriinia, vaikka olisimme uskovaisia jotka luotamme käsilläparantamiseen ja vihaamme "naturalismia", joka tuon aspiriinin on kokeellisilla metodeillaan testannut.
3: Suutumme, jos ostamme "naturalistiseen tieteeseen" perustuvaa teknologiaa, kuten kännykänakkuja, ja ne eivät toimikaan.
4: Jos kännykän akku räjähtää, emme syytä tästä pahoja henkiä, vaan haluamme "naturalistisen" syyn, kemiallisen reaktiosarjan.
5: Pidämme parempana selityksena autojen toiminnalle "naturalistista metodia", kuin "henkivoimia" - vaikka toisaalta kutsumme kaikesta huolimatta autoamme nimeltä tai vähintäänkin kiroilemme sille jos siinä on vika.
6: Uskaltaudumme astumaan lentokoneeseen, vaikka sen pysyminen ilmassa nojautuu "naturalistiseen" tieteeseen.
7: Jopa silloin, kun Mikki Hiiri ratkaisee ongelmia, ja tukeutuu "järkisyihin", se tarkoittaa yliluonnollisen eliminoimista. Samaa tapahtuu arkielämässämmekin.
8: Jos syy on siinä, että "peer -rewiev" -lehdet eivät uskalla laittaa "hienoa tiedettänne" paperiin, syynä ei ole naturalismi vaan kunnioituskysymykset. Tai sitten se, että "te" teette paskaa tiedettä, jonka laittaminen lehteen toki aikaansaa moitetta ja haukkuja tiedemaailmasta. ("Vainokortti" on sitä paitsi pelkkää herjaamista, eikä sellaiseen sorru järkevä ihminen ilman *Todella raskaita* todisteita siitä, että tiedettä on torjuttu väärin syin.)

Jokainen, jonka mielestä luonnontiede on vain "arvovallalla valittu menetelmä", ja sen tekijät vain "auktoriteettiasemaansa ylläpitäviä", sanoo, jos heidän valitsemansa tie käydään loppuun asti, että he eivät luota sen tuottamiin tuloksiin. voisi minun puolestani elää sanojensa mukaisesti. Eli mennä uhmaamaan niitä halveksimiaan "naturalistisia teorioita". Hyppimään kallioilta ja juomaan lääketieteen testien tappavaksi luokiteltua "myrkkyä".

Kukaan ei tee tätä. Miksi? Koska se olisi tyhmää ; Heillä on hyvä perustelu olla tekemättä näin. Ja syyn tälle antoi "n_______".

Ei kommentteja: