maanantai 5. marraskuuta 2007

Kuvitellaan tilanne.

Intiaanit saapuvat USA:n valkoiselle talolle mukanaan vetoomus:
He haluavat maansa takaisin. He sanovat että USA:laiset ovat vieneet intiaanien uskonnossa pyhänä pidetyn maan. Ja he haluavat sen takaisin. Mukaanlukien vapaudenpatsaan alueen, joka heiltä huijattiin. He haluavat kaikki Pyhät Hautausmaansa takaisin luonnontilaisina takaisin.
Lisäksi he vetoavat että USA:laiset hyökkäsivät maahan, eikä heillä siksi olisi oikeutta asua maassa.

Voin jo kuvitella Amerikan Yhdysvaltojen presidentin ratkeavan nauruun. Hän kertoo että invaasio on muinaishistoriaa. Hän kertoo että pelkkä uskonto tai jonkin asian Pyhänä pitäminen ei oikeuta ihmisten evakuointiin muualle. Ja kertoo että muutosta saattaisi seurata ongelmia.

Jos intiaanit alkaisivat rettelöimään, voisin kuvitella että USA pistäisi vastaan. Tarvittavia voimakeinoja käyttäen se vangitsisi ja/tai tappaisi "vihollismieliset intiaanit".

Mutta jostain syystä intiaaneja vastaava tilanne ei ole lainkaan naurettava silloin kun kyseessä on Israel ja juutalaiset. Juutalaisten maan menetys on kauempana historiassa kuin intiaanien.

Tietenkin pidän vääränä sitä, että Eurooppalaiset loikkasivat intiaanejen maille "laittomina maahanmuuttajina" ja tuhosivat heidän kulttuurinsa. (Tosin ainakin minua lohduttaa se että ainakin Inkat ihmisuhreineen mahdollisesti ansaitsivat sen.) Samoin juutalaisten maahan hyökkääminen oli ikävä asia.

Mutta tälläisiäkin asioita on joskus hyvä vertailla.

Ei kommentteja: