keskiviikko 28. marraskuuta 2007

Vauvat ja moraali.

Mika Sipura kertoi blogissaan siitä kuinka vauvat suosivat auttajia. Tämän seurauksena näyttää siltä, että ihmisillä on synnynnäinen taipumus suosia hyvää. Käyttäytymismalleja, joita ei ole opittu vaan jotka ovat synnynnäisiä. Ja jotka ovat vieläpä tulkittavissa "hyvyyttä tukeviksi", eikä suoranaisesti pelkästään puhtaaksi itsekkyydeksi.

Sillä kävi niin että kun 6-10 kk ikäisille tuttelinkuluttajille näytettiin isosilmäistä pyöreää puupalikkaa, joka kulki ylöspäin, ja kohtasi matkalla alas töniviä sinisiä neliöitä ja keltaisia kolmioita jotka auttoivat eteenpäin. Pikku pampersmallistonesittelijämme eivät halunneet leikkiä "ilkeiden" kanssa, vaan valitsivat lelukseen yleensä sen "auttajan".

Tälläinen tutkimus saa kohteekseen aina kritiikkiä siitä, miten tuo ei "selitä moraalia". Kuinka moraalin olemassaoloon ei saa ottaa kantaa. Toisaalta evoluutiokriitikot yleensä tivaavat evolutiivista selitystä moraaliin suunnattomalla innolla ja suu ihmetyksestä ympäripyöreänä.

Olen ajatellut niin, että tosiasiassa tälläinen tutkimus ei ota kantaa siihen, mikä on moraali tai mikä on oikein. Mutta vastaa silti evoluutiokriitikoiden ivaan. Sillä jotta maailmassa pitäisi olla jotain selitettävää, se pitää jollain tavalla havaita, jotta sitä voidaan väittää olevaksi. Ja moraali näkyy päällepäin käytöksenä, tiettyjen asioiden suosimisena ja toisten karttamisena. Ja tälläisiin kysymyksiin evoluutio näyttää minusta vastaavan. Jopa ihan hyvin.

Ehkä käytännön moraalitilanteita ei ratkaista evoluutioteoriaa lukemalla, mutta valitsemamme toimintatavat voidaan silti ymmärtää hyvin sen kautta. Sipura kommenteissaan painottaa sukulaisvalintaa, joka selittää miksi korrelaatio siitä, miten vapaaehtoisesti välitämme enemmän siinä järjestyksessä kuin valitsemme. Vaikka voisimme periaateessa rakastaa missä järjestyksessä vain. Siksi omat lapset ovat tärkeitä, suku keskimääräistä ihmistä läheisempi, "saman kansalaisuuden edustajat" keskimäärin rakkaampia kuin muiden maiden edustajat, ihmiskunta tärkeämoää kuin eläimet ja eläimet rakkaampia kuin bakteerit, ja suurinta vihaa tunnetaan tietysti alieneja kohtaan.

Silti yksilö valitsee itse, vapaasti, mutta "valintaprosessi on silti painotettu. Sama koskee tietysti montaa muutakin asiaa.

Ei kommentteja: