torstai 6. syyskuuta 2007

Nörtin kosto

Wikipedia on avoimesti muokattava tietosanakirja jota kuka tahansa voi editoida. Tällä on hyviä ja huonoja puolia; Hyvänä puolena saadaan paljon tekstiä, jota asioista kiinnostuneet kirjoittelevat erittäin halvalla. Ilmeisesti artikkeleiden laatukin on ihan kohtuullinen. Roska -artikkeleita löytyy, mutta toisaalta siellä on erinomaisiakin artikkeleita.

Hyvyyden arvioinnissa myös puolueellisuudella on merkitystä. Tätä selvittääkseen eräs amerikkalainen opiskelija skannasi wikipedian muokkauksien tekijöitä. Yllättäviä asioita havaittiin ; Erilaiset yllättävän vaikutusvaltaiset ja tunnetut tahot poistivat itselleen epämiellyttäviä faktoja ja nimittelivät vastustajiaan. Lista on pitkä, ja tutustumisen arvoinen. Mutta nappaan esille muutamia;

*Microsoft piilotteli XBOX 360:nen epäonnistumisia.
*Apple ja Microsoft kertoivat ikäviä asioita toisistaan.
*FBI poisteli Guantanamo -leirin kuvia.
*Skientologien järjestö poisti epämiellyttäviä faktoja. Samoin Amnesty International.
*Fox News poisti itselleen negatiivisia aiheita koskevaa informaatiota.
*Joku Reutersista ilmoitti että George W. Bush on massamurhaaja.
*Guardianista tyyppi vaihtoi myyntilukuja; The Times ei enää myynytkään sitä enemmän, vaan vähemmän.

Toki artikkelista jää täysin auki se, miten faktapohjaisia nämä muutokset ovat. Voihan toki olla, että koiranjalostusyhdistyksen kohdalla ei ole asiallista puhua ihmisistä, joiden kimppuun koirat ovat käyneet. Toki yhdistyksellä voi olla tietoa itsestään, paljonkin.

Mutta kovin puolueettomilta nämä muokkaukset eivät silti vaikuta. Tosin oikea tapa ratkaista ongelma ei ole Kiinan malli, jossa Wikipediaan kirjoittamisesta voi olla luvassa 10 vuoden vankeustuomio..

Ei kommentteja: