keskiviikko 26. syyskuuta 2007

Munkit murskaavat väkivallan rauhalla.

Myanmarin sotilasjunttaa vastaan ovat astuneet buddhalaiset munkit kaavuissaan. Aihe sai jo meteliä, koska munkit kieltäytyivät ottamasta almuja vastaan juntalta.

Tämä tarkoittaa buddhalaisessa kulttuurista nöyryyttämistä, koska buddhalaisille munkeille almujen antaminen on yksi tärkeistä elementeistä, joita tarvitaan buddhalaisuuden korkeimman päämäärän, nirvanan, saavuttamiseksi. Munkit siis eväävät juntalta mahdollisuutta edetä "nirvanan tiellä". Munkit ovat jatkaneet mielenosoituksia, vaikka juntta on heitä varoittanut. He aikovat jatkaa protestia, kunnes ihmisoikeusasiat ovat kunnossa.

Munkkien protesti ei ole ollut väkivaltaista, vaan he ovat vastanneet väkivaltaan rukouksilla. Kaikesta huolimatta juntta pelkää, se kun on yleensä tukahduttanut mielenosoitukset alkuunsa, mutta nyt armeija soveltaa pehmeämpää otetta estääkseen mielenosoituksia leviämästä. Lisäksi munkeilla on kansan, ulkomaiden - ja mikä tärkeintä & lopputuloksen kannalta ratkaisevinta paahtoleivän - tuki.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, kun kommentoit tuota juttua.
Huomenna kerron jotain tähän liittyvää blogissa, en kuitenkaan uskontoon liittyvältä kannalta, vaan arjen. Huomautus: Se on niin päin, että munkit eivät saa ansiota lahjan vastaanottamisesta vaan munkki antaa lahjoittajalle mahdollisuuden ansaita ansiota tulevaa varten. Kieltäytyessään vastaanottamasta lahjoja munkki kieltää mahdolliselta lahjan antajalta karman parantamisen. Se on siis rankaisutoimenpide, vähän niinkuin pannaan julistus. Huom siis, lahjan antaja aina kiittää munkkia. Munkki ei koskaan kiitä lahjasta. Kristittyjen muuten on vähän huono tehdä hyvää niin, että taivasosuus menisi, kun ne mokomat uskovat, että Jumala on kaiken hyvän antaja ja että toisen puolustaminen on Jumalan tahdon mukaista...

paahtoleipä kirjoitti...

Kiitos tarkennuksesta. Kuten varmaan huomaat, tieto ja näkemys tuli pinnallisesti uutisen pohjalta. Anteeksi siitä.

Kuitenkin siihen "oikeuksien puolustamiseen"; En tiedä, jotenkin tuntuu kyllä että pitkin matkaa kristityt on tehnyt kaikenlaista, ja pitäneet sitäkin Jumalan tahdon mukaisena. "Pannaan julistaminenkaan" ei ole tavatonta.

Eikä Ateistien oikeuksien puolustaminen ainakaan kuulu tuohon repertuaariin. Ateismin puolustaminen saattaisi olla juuri tuollaista -ainakin minun mielestä hyvää- joka kuitenkin uhkaisi jollain tapaa taivaspaikkaa. Eikä ihmisoikeusasioiden muukaan seuraaminen ole välttämättä "hyvää" kristityn mielestä.

Kristityt seuraavat hyvää ja ihmisoikeuksia noilla alueilla jos ja vain jos kristinuskon oma -ainakin minun mielestäni sulkeutunut- näkemys todetaan "hyväksi".

paahtoleipä kirjoitti...

Korjasin artikkelia. Lukijoille tiedoksi, että "mm" aivan oikein näytti viestissä virheen. Virhe oli minun, ja se johtui väärästä luulostani, jonka mukaan munkkien oma pelastus olisi kyseessä. Että munkin tulisi ottaa almuja vastaan ollakseen hyvä munkki. Tosiasiassa almujen antaminen, ei niiden vastaanottaminen, on tärkeää.

Munkkien almujen otto on siis vähän kuin aneen antaisi, ja boikottiin laittaminen olisi kuin pannaan laittaminen.

Onneksi se ei muuttanut kuitenkaan itse pääasiaa, eli munkkejen rohkeaa hyväntekeväisyystyötä.

Anonyymi kirjoitti...

Inhorealismin innossani vihjaan kirkon sivuille http://www.pod.fi , jossa on aihe Myanmarin munkeilla on nälkä. Vienköhän sinulta viimeisenkin uskon ihmisen hyvyyteen uskonnon kaapujen takana? Ei edes buddhalaiset... Tai voithan sinä uskoa, että kaikki muut ovat hyviä paitsi hihhulit ja että realismin kertominen muista on vain ilkeilyä. Ateisteista ajattelen myös realistisesti, niin kuin kaikista ihmisistä.
Maailma on silti mielestäni pääsääntöisesti ihan OK paikka. Meille kaikille. Ja vaikka se ei kaikille olekaan nyt OK, on hyvä yrittää tehdä sitä paremmaksi myös niille, joilla ei ole siihen itse voimaa eikä valtaa.

paahtoleipä kirjoitti...

Itse asiassa kaikki me ihmiset olemme ihan OK, osittain hyviä ja osittain pahoja. Ehko kuitenkin enemmistönä "luonteeltamme hyväluontoisia".

Hihhulit ovat toki hieman vähemmän OK kuin muut, jollain määrin jopa uhka (Kuten tämän päivän AIDS -juttuni osoittaa). Eli ovat toki myös keskivertoa vaarallisempia muille ; Jokin juttu niissä "ääri**t**(krhm)ryhmissä" on, joka kerää vaarallisia lieveilmiöitä.

Korostaisin kuitenkin, että hihhulit ovat enimmäkseen riesoja, ärsyttäviä, enemmän kuin vaarallisia.

Siis vähän, kuten paahtoleipä, mutta julkisesti ilman mahdollisuutta pakopaikaa. Eli siinä missä paahtoleipä on kusipää, ovat hihhulit jahti-intoisia kusipäitä. Jos he tyytyisivät olemaan kusipäitä vähemmän meluisasti, en minäkään niistä välittäisi. Mutta ei, heidän on pakko tunkea jokapäiväiseen elämääni. Tänäänkin oli "nallepartio" vastassa asemalla.