lauantai 15. syyskuuta 2007

"Digi Digi" - paluu vanhoihin hyviin aikoihin?

Nyt on sitä digiuudistusta tullut katseltua. Minun mielestäni se on tekniikan riemuvoitolla suoritettu hyppy ajassa noin ainakin 10 vuotta taaksepäin. Joskus ihmettelen, että värit näkyvät vielä.

Sitä kai mainostettiin uusilla kanavilla, interaktiivisuudella, jopa paremmalla kuvanlaadulla. Jopa paremmin kohdennettavilla kanavilla. Lopputulos on jotain muuta. (Saatiin kanavapaketit, joissa jokaisessa on ehkä 1 tai 2 kanavaa, joita haluaisit katsoa, mutta joita ei saa paketista irrallaan, jotka siis tulevat aika hinnakkaiksi. Lisäksi niissäkin on ongelmana se, että dokumenttikanavissa pyörivät samat dokumentit jatkuvasti, joten jo parin viikon jälkeen olet käytännössä nähnyt kanavan ohjelmatarjonnan. Saatiin siis monta uutta kallista kanavallista uusintoja.) Ainakin minun "halvemmalla mallilla" on tullut seuraavia huomioita, jotka tuovat suorastaan nostalgisen mielen;
1: Muistan ajan, kun "hetkinen" oli tuttu näky analogisessa puolessa. Mutta mielestäni ne karsiutuivat hyvin pois. Nykyisin hetkinen on palannut, tosin tylsemmissä "tietokonevirheilmoitus" -muodoissa. Ennen niissä oli hienompi grafiikka, eikä joutunut miettimään mitä "signaali ei tavoitettavissa" -ja muut jutut tarkoittavat käytännössä..
2: Muistan kuinka analogisessa saattoi pahalla säällä olla kuvassa lumisadetta. Olihan siinä kuvassa aina välistä häiriöitäkin. Tosin ei enää loppuvaiheessa juurikaan tätäkään. Nykyisin digiboksissa on satunnaisia kaatumisia, hyvänä puolena näissä on toki sääriippumattomuus. Niitä tulee lähes joka päivä, satunnaisesti. (Ennen kaatumisia ei ollut. Näin elämämme kirjo on tältäkin osin laajentunut digitaalitelevisiolähetysten kautta. Tosin ennenkin televisiota saatettiin "bootata", mutta hieman eri hengessä. Ennen siis kolisteltiin, nykyään Median Henki pakottaa polvistumaan ja rukoilemaan sähköpistokkeen ääressä.)
3: Muistan ajan, jolloin kaukosäätimiä ei ollut. Aku ankka -lehden kansissa oli television kaukosäätämisvitsejä. Koska kaukosäätimen ajatus oli ilmassa, mutta ainoat tavat sen toteuttamiseen vaativat kekseliäitä rakenteita ja mieltä. Nykyinen digi sentään toimii kaukosäätimellä. Tosin kaatuminen tarkoittaa sitä, että systeemiä ei saa päälle ennen kuin käy boottaamassa television. Eli siinä missä ennen painettiin kanavaa television etupaneelissa, nykyään täytyy mennä kykkimään laatikon taakse nykimään virtajohtoa. Tosin on myönnettävä, että ensimmäisissä televisioissani oli kuvanlaatu, joka vaati katsojien asettautumista tiettyihin, kummallisiinkin, asentoihin. Nykyisin ei sentään joudu vanha mies taipumaan kung -fu -seisontaan televisiota katsomaan.
4: Muistan ajan, jolloin televisio - ohjelmia ei voinut nauhoittaa. Sittemmin ne muuttuivat vain todella mutkikkaiksi. Mutta digiuudistuksen myötä saan hienon modernin mahdollisuuden erittäin mutkikkailla keinoilla nauhoittaa häiriötä. Itse asiassa saan jopa valita minkälaista häiriötä nauhoitan; Minulla on peräti 2 vaihtoehtoa, joiden häiriöt eroavat toisistaan merkittävästi. Nyt voinkin siis ostaa lisäksi tyhjiä nauhoitusnauhoja ja katsoa sitä nauhoittamattomana. Saan jo 3 eri häiriötyypin. On se mukavaa, kun on entistä enemmän mistä valita. Tämä on kannaltani ongelmallista, koska työni on kuitenkin sellaista, että olen aika usein illat poissa. Niinpä minulta jäävät näkemättä sellaiset sarjat, kuten "kelmien kerho", "lost", "dexter", "pako" (Ne muuten tulevat kaikki niiltä kanavilta, jotka olivat ennen kanavauudistusta. JIM:iltä tuli penn&teller, mutta sekin loppui. En katso sitäkään kanavaa enää.) No, nykyisin sarjat saa onneksi DVD:itä, ja joskus ne saa ostettua jopa ennen kuin se tulee televisiosta. (Minulla on mm. Housen 2. season, joka vasta alkoi tulemaan telkusta.) Niiden näkyvyyteen digiuudistus ei ole vaikuttanut.
5: Muistan television, jossa ei ollut kanavanappeja, vaan jossa oli kaksi vääntörengasta, joiden avulla kanavia etsittiin. Nykyisin vääntölevyjä ei sentään ole. Mutta kun olen aina ottanut "koeajan" niistä kanavapaketeista, jotka ovat "ilmaiseksi niin ja niin monta viikkoa" -kokeilutarjouksia esittäneet. Sitten olen irtisanonut ne ennen koeajan loppua. Tosin boksini ei ole niin fiksu, että osaisi poimia toimimattomat kanavat pois. Niinpä minulla on valtaisa kasa kanavia, jotka eivät toimi. Niitä kelaillessa on hieman samanlainen olo, kuin silloin "väänninaikana". Oikean kanavan löytyminen tuottaa lähes samanlaisia riemuntunteita kuin ennen. NOT.

Eipä ihme, että meillä on siirrytty television katsomisesta "pleikan" pelaamiseen.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä oli Hyvä. Tuskin sitä voisi paremmin kuvata. Kaapelitaloudessa emme ole vielä tuohon ruljanssiin siirtyneet, kun ei ole ollut pakko. Postauksesi rohkaisi siirtymään DigiDigiin mahdollisimman myöhään... Mökillä halpisdigi antaa vähän enemmän katselumahdollisuuksia ilman isoa antenniakin, ainakin joinain päivinä. Siellä lähes nollasta lähtien pienikin apu auttaa.

paahtoleipä kirjoitti...

Meinasin linkata loppuun;
Hikinews:Yleisradion digiopas nyt myös Hikipediassa

Mutta ainakaan viestissä linkki ei toiminut.(en sitten tiedä toimiiko nytkään.) Tuo "uutinen" on minusta jopa harvinaisen faktuaalinen. Minäkin odotin boksin kanssa viime tinkaan. Muistan, kuinka aluksi valitettiin sitä että "alkuryysikseen" mukaan lähteneet maksoivat paljon, eikä tekniikka toiminut. Minä, näin jälkijunalaisena, sentään sain oman laatikkoni aika halvalla.

Että kukkaroa ei juurikaan rasittanut..

Anonyymi kirjoitti...

Hekotus. Lähetin viestin nörttipojallekin tulla kurkistamaan juttuasi. Se on tuommoinen Hikipedialuonne.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän taloudessa on digiaikaa eletty jo kolmatta vuotta. Ei mitään ongelmia. Kuva on kirkas ja tarkka kuin postikortti ja kanaviakin tullut mukavasti lisää.

Ihmettelen tuota kanavien etsimistäsi. Kaikki maksuttomat kanavat on peräkanaa kanavapaikoilla 1-11. Bokseissa on yleensä myös mahdollisuus tehdä omia suosikkilistoja, jolloin voit tehdä ihan sellaiset kanavalistaukset kuin haluat.

Minäkin muistan vielä sen ajan, kun Pohjanmaalla ei tahtonut YLE2-kanavasta saada mitään selvää jos satoi tai tuuli. Digiaikana sielläkään ei näitä ongelmia enää ole, ja TV:stä näkyy 7 kanavaa enemmän, ja maksu-TV mahdollisuudetkin on nyt joka torpassa. En voi ymmärtää mitenkä tällaisen edistysaskeleen voi käsittää takapakin ottamisena.

paahtoleipä kirjoitti...

Ehkä se on se asuinpaikan ero. Ja eroa voi olla bokseissakin. Meillä toimivat kanavat on kyllä peräkkäin, mutta niitä on muitakin. (ilmaisia ei itse asiassa ole juuri tullut katsottua, paitsi niitä jotka oli ennen kanavauudistusta.) Suosikkilistaa en ainakaan osaa tehdä.

Meillä isoin takapakki on ollut nimenomaan nauhoituksmahdollisuuden totaalinen katoaminen - estää minun TV:nkatselun käytännössä kokonaan. Ja tosiaan ne kaatumiset, jotka vaativat "rukouspalvelua" pistokkeella.

En ymmärrä miten tälläinen voitaisiin nähdä tässä tilanteessa minään muuna kuin takapakkina.