maanantai 3. syyskuuta 2007

eroakirkosta.fi

Blogissani vieraileva uskovainen "mm", "Lähtölaskenta - CountDown" -blogin pitäjä nosti viestini kommenteissa esiin tärkeän asian; Ateisteissakin löytyy käännyttäviä julistajia. Ja tämä julistus näkyy nimenomaan "eroakirkosta.fi":n mainostamisena. Toisin sanoen ateisteissakin löytyy niitä, joita voidaan pitää hihhuleina. Tästä ei päästä mihinkään. (Tosin ateistien puolustukseksi on sanottava, että heidän käännytystyönsä ei ole lainkaan samassa asteessa ja yhteiskuntaan ja arkipäivään sitoutuneena, kuin uskovaisilla.)

Keskustelupalstoilla ja muutenkin kovasti julkisuutta saanut eroakirkosta.fi edustaa minulle kompleksista ongelmaa. Siinä on paljon hyvää, siinä on paljon huonoa. Siihen myös liittyy aimo annos ihan puhdasta hihhulointia.

Hyvänä asiana sivusto tarjoaa hyvän ja helpon palvelun. Itse kirkosta erotessani olin vaikeuksissa, koska virasto oli auki aikoina, joka ei sopinut työrytmiini. Jouduin soveltamaan ja vaihtelemaan työvuoroja saadakseni eroamisen toteutettua. Muutoin tilanne oli aika helppo. Mihinkään papin puhutteluun en joutunut, vaan laitoin nimen paperiin. and that's it. Joka tapauksessa verkkopalvelulla tehty eroaminen olisi säästänyt vaivaa. Eli toisin sanoen; Palvelu on kätevä. Ja kun katsoo kuinka paljon sitä on käytetty, ymmärtää että se on ollut ihan tarpeellinenkin. Kohderyhmää palvelulle on löytynyt. Se ei ole ollut mikään marginaalisen ryhmän valitukseen perustuva juttu, joka on "koska moniarvoinen yhteiskunta niin haluaa", ja jota kukaan ei oikeasti tarvitse.

Huonot asiat liittyvät lähinnä sivuston esiintuomisessa. Tässä suurin syyllinen ei ole sivusto itse, vaan ne aktiiviset ateistit, jotka tuota sivustoa mainostavat sangen kovaäänisesti eri keskustelupalstoilla ja muuallakin. He tykkäävät sivuston sanomasta, ja kun heillä on siihen kyky ja tahto -eikä se varsinaisesti ole laitontakaan - he mainostavat sivustoa paljon. Ihan kuin uskonasiat eivät olisi yksityisasioita. Minusta tämänkaltainen sivuston esiintuominen antaa väärän kuvan; Se kun ei suinkaan hyökkää hihhuleita, vaan niitä ihan kunnollisia "rauhallisia uskovaisia" vastaan. On muistettava että myös "herätykselliset tahot" (Tämä on "paahtoleipä" = IPA: "hihhulit") voivat mainostaa sivuja, koska he vain eivät tykkää luterilaisesta kirkosta, joka on heistä "liian liberaali", ja on siksi unohtanut koko olemassaolonsa tarkoituksen. "eroakirkosta.fi" kohdentaakin asiaa ateistin vinkkelistä - tai ainakin minun vinkkelistä - kokonaisuuden kannalta hieman väärin.

Mielestäni se pitäisikin nähdä vain palveluna, eikä niinkään mielipidevaikuttamisen pelikenttänä, manipulointisivuna ; Ja tämä sujuisi kenties paremmin, jos se toimisi esimerkiksi luterilaisen kirkon sivuston yhteydessä. Vapaa - ajattelijoilla on kaikesta huolimatta halu vaikuttaa asioihin. (Mikä ei toki kaikissa yhteyksissä ole paha asia sekään.)

Tosin kyllä sivusto itsekin on sortunut mainostamiseen, joka minusta ylittää "kohteliaisuuden rajan". Esimerkiksi TKL -mainoksen kieltäminen oli mielestäni ihan asiallinen. En pidä sitä vaientamisena, vaan pikemminkin osoituksena siitä, että ihmiset eivät pidä julistamista sopivana. Sivusto tietysti itse pitää sitä ainoastaan osoituksena siitä, että suomi ei ole moniarvoinen yhteiskunta.

Ja onhan heidän puolellaan -kuten mm muistuttikin- niinkin merkityksellinen asia kuin ihmisoikeuksien julistuksen 18 artikla, joka kirjaimellisesti sanoo;

"Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omatunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja."

Sama pykälä antaa tietenkin myös lappuhihhuleille luvan toimintaansa. Tuon pykälän vuoksi poliisi ei niitä aja rautoihin. Tosin TKL:än mainoskiellon oikeutti varsinaisesti sananvapaus; Sananvapaushan ei tarkoita sitä että asioita julkaisevan tahon olisi pakko julkaista mitä tahansa. Tämä tarkoittaa sitä että mainosmiehen tai Helsingin Sanomien ei ole pakko julkaista uskovaisten tai ateistejen mielenilmauksia; Se ainoastaan saa tehdä sen jos se niin haluaa. Kuitenkin, jos teksti jää julkaisematta, saa ateisti tai uskovainen pistää mielipidettään toisille julkaisijoille, jotka sitten saavat jälleen erikseen päättää julkaiseeko tekstin vai ei.

Tässä tapauksessa voidaan sanoa, että mikään laki ei estä eroakirkosta.fi:ä mainostamasta, kuten mikään ei estä katujulistamistakaan. Se ei missään mielessä ole laitonta. Itse korostan kuitenkin sitä, että se on kummassakin tapauksessa epäkohteliasta jos siitä puuttuu hienotunteisuus. Tämän tajuaa kun katsoo peiliin; Jos olet uskova, mieti minkälaisia tuntemuksia eroakirkosta.fi -mainokset sinussa saavat, ja jos olet ateisti, mieti minkälaisia tuntemuksia lappuhihhulin näkeminen tekee. Sitten voit miettiä, ajatko asiaasi yhtään herättämällä vastapuolessa samanlaisia tunteita. Vai haittaako se peräti "agendaasi"(mikä se sitten onkaan..)

Tämän jälkeen sinun kannattaa miettiä millä keinoilla onnistut paremmin kohdistamaan julistamistyötäsi niin, että se ei enää haittaa ja ärsytä erimielisiä. Tämä ei suinkaan tarkoita suosion leviämisen minimointia; Ihminen on siitä jännittävä olento, että luulen että tilanne on juuri toisin. Enkä usko että kenekään etujen mukaista on kuluttaa julistajan aikaa ja järjestön painokoneresursseja väärin kohdennettuun toimintaan (josta Markus Kajo käyttää sanaa "sepeäminen").

Ei kommentteja: