torstai 3. toukokuuta 2007

Joulupukki ja moraali

Ateistin pitää perinteisesti verrata uskoa aina jossain vaiheessa joulupukkiin. Tänään ajattelin hoitaa asian päiväjärjestyksestä. Otan esimerkiksi tässä Jack Chickin sarjakuvassa on esittämän lapsen, jonka joulupukkiusko nähdään ahneena ja itsekkäänä. Lapsen maailmankuva riippuu myös hammaskeijussa. Lapsi on valmis jopa tappamaan ne jotka ovat joulupukkia vastaan. Paljastuu kuitenkin että vanhemmat ovat valehdelleet, ja niin lapsi ei kykene uskomaan edes Jeesukseen, koska hänen tapansa elää ja olla nojasi siihen että vanhemmat puhuivat aina totta, myös joulupukin ja hammaskeijun kohdalla.

Mutta miksi ihmeessä joulupukkiin uskominen sitten eroaa Jumalauskosta? Minun mieleeni ei tule mitään muuta kuin se, että vanhemmat tietävät valehtelevansa tästä. Mutta kulttuurillisesti omaksutut luulot, esimerkiksi kelttien usko kelttijumaliin, ovat luonteeltaan sellaisia, että keltti ei tiedä valehtelevansa julistaessaan kelttiuskontoaan, mutta ei hän silti oikeassa ole.

Meillä ei ole havaintoja Jumalasta ole - Joulupukki ja hammaskeijun markat sentään havaitaan konkreettisesti.
Perustelut on sarjakuvan lapsella ja uskovaisilla samanlaisia: Esimerkiksi eräällä foorumilla eräs uskova sanoi että filosofi Humen jutut ei päde koskaan, koska Hume oli joskus esittänyt todistuksen jossa ihmeitä ei tapahdu, joka oli "kehäpäätelmä". (Moni sanoi että ei ole kehäpäätelmä, mutta vaikka olisikin, uskovaisen väite on sama kuin sarjakuvan lapsen "Jeesuseiole -perustelu". Jutun alla kun ei ollut juuri kyseinen Humen argumentti vaan toinen.)
Ja ennen kaikkea: Kuten sarjakuvan lapsikin, uskovat ovat erittäin tuohtuneita siitä että heidän uskonsa sanotaan olevan paikkaansapitämätön. Murha ehkä jää tapahtumatta, mutta Chick nyt liioittelee tapansa mukaisesti: Harvapa sitä joulupukkiuskon menetyksen seurauksena tappaa. Samoin ateisti ei suoraan ole murhaaja ja moraaliton.

Kaikista eniten kuitenkin ihmettelen sitä miten moraalin väitetään riippuvan uskosta Jumalaan. Se on nimittäin aivan sama kuin väittäisi että jos ihminen ei usko joulupukkiin, hän ei voi olla kiltti. "Joulupukkihan velvoittaa meitä olemaan kilttejä, muuten emme saa lahjoja vaan hiiliä."
Ja mitä muuta niin joulupukin lahjat ja hiili, kuin uskovaisten "ikuinen elämä tai kadotus" -juttu on, kuin "ole kiltti TAI" -tyylistä uhkailua, kiristystä ja lahjontaa?

Lisäksi on muistettava että uskovat hellivät "armolahjojaan" samoin kuin sarjakuvan lapsi. Ja se, että Jeesuksen antamat lahjat ovat isompia ja monesti abstraktimpia ei tarkoita että Jeesukseen uskominen olisi jotenkin vähemmän itsekästä : Ja uskoville nuo Jeesuksen "armolahjat" ovat yhtä todellisia kuin lapsen saamat "armopalat". Ahneuden puolesta puhuu se, että moni uskova vetoaa puheissaan toistuvasti Jeesuksen luvatuista lahjoista suurimpaan, ikuiseen elämään.

Ei kommentteja: