perjantai 11. toukokuuta 2007

Miten hihhulitekstiä luetaan.

Tiedefoorumille ilmestui aivan mainio teksti. Teksti oli nimimerkki "hanion"in kirjoittama, ja mitä luultavimmin parodiaa New -Agesta. Luin sitä ja nauroin vedet silmissä. Kirjoittaja on todennäköisesti tutustunut New -Ageen erittäin hyvin ja käyttää heidän perinteisiä kikkojaan huumorin lähteenä. Kirjoituksen läpikäyminen "vakavalla mielellä" kuitenkin näyttää karkeasti miten miten tietyt jutut huomaamalla taviskin voi ilman suuria taustatietoja ja huoletta hylätä todella "syvällisiäkin" sekoiluita:

"Kaikki on energiaa. Elämä, kaikki olevainen, palvelee ihmistä. Aurinko, kuu ja tähdet, aineellisen sekä osittain aineellisen universumin kaikki tähdet tuottavat sieluille, ihmisille ja osittain aineellisille olennoille apua ja johdattavat heitä. Ne liikuttelevat myös ruumistuneissa sieluissa eli ihmisissä olevia alkuaiheita antaen sielulle ja ruumiille impulsseja. Ikuisuuden voimat ovat Laki. Henkinen laki kuuluu: samanlaiset vetävät toisiaan puoleensa, vahvistavat toisiaan vastavuoroisesti. Sielu magnetisoituu ihmisen ajattelua ja elämää vastaavalla tavalla."

Aika rankkoja väitteitä. Se, että väitteet ovat näin "syvällisen henkisiä" ei silti tarkoita että ne eivät olisi hevonpaskaa. Tyyppi voi keksiä tälläisiä, ja julistaa niitä Totuutena. Siinä ei olisi mitään uutta.

Väitteen "hienous" ja "syvällisyys" ≠ väitteen uskottavuus ja totuudenmukaisuus.

"Sekä sielu että ruumis koostuvat atomeista. Sielu muodostuu henkisistä atomeista, ruumis aineellisista atomeista. Ja kuitenkin henkinen energia säteilee aineellisuuteen eli alemmanlaatuiseksi muuntuneeseen voimaan. Tämä tapahtuu niin sanottujen kvanttien välityksellä. Kvantit ovat henkisiä osavoimia. Ne ovat aineellisen elämän rakennuspalikoita. Kvanttien, näiden henkisten osavoimien, välityksellä henkivoima virtaa fyysiseen ruumiiseen. Näitä ennen kuitenkin toimivat alikvantit, niin kuin niitä tässä nimitetään. Ne saavat aikaan henkivoiman virtaamisen kvantteihin."

Tyyppi sentään esittelee väitetyn mekanismin, jolla tämä henkisyys toimii. Luonnollisesti kvanttifysiikan ja muun terminologian käyttö on perinteinen New -Age -temppu. Mutta kenties hän todistaa jollain tavoin että kvantit tosiaan välittävät tätä henkisyyttä aineeseen? Kai hän osoittaa että kokeellisesti on saatu todisteet tälle?

Uskonnollisen termien ja tieteellisten termien sekakäyttö ~ huuhaa.

"Ihminen ei voi niitä nähdä, koska ne ovat puhtaasti henkistä substanssia aineellisessa atomissa. Aineellinen atomi on riippuvainen henkivoimasta, joka muodostuu henkisistä atomeista. Alikvantit ovat aineeseen ulottuvia henkisiä atomeita. Henkiset osavoimat, kvantit, ovat osittain puhdasta henkivoimaa, toisaalta taas alemmanlaatuiseksi muuntunutta energiaa, siis ainetta - tämä riippuu ihmisen elämänasenteesta ja elämänkulusta."

Eli tyyppi ei todista vaan selittelee pitkälti vain sitä miksi hänen väitteelleen EI OLE TODISTEITA. Kätevä kikka paeta kaikkea kriittisyyttä. Tässä vaiheessa järkevä ihminen lakkaa lukemasta ja aloittaa nauramisen ja vaikenee ihan vain sympaattisen vaivautuneesti toisen puolesta;

Väite ilmiöistä + selitys miten ilmiö on "havaintojen ulkopuolella" ~ huuhaa.

"Sama koskee myös kaikissa aineellisissa muodoissa olevia kvantteja: niin kuin ihminen ajattelee ja toimii, niin hän vaikuttaa ympäristöönsä. Henkivoima virtaa seuraavasti ihmisen elimistöön: Henkiset osavoimat, kvantit, ovat riippuvaisia absoluuttisesta henkivoimasta, luomakunnan seitsemästä perusvoimasta."

Minä kun olen luullut että ihminen vaikuttaa ympäristöönsä nimenomaan sen takia että hän on aineellinen. Mitään mainittua "absoluuttista henkeä" ei sen sijaan ole havaittu; esimerkiksi henkisyyttä ja mieltä ilman ruumista ja aivoja ei ole havaittu. Eikä kirjoittajakaan ilmeisesti ole onnistunut sitä havaitsemaan - ja kuitenkin on ilman havainnointia saanut tälle hengelle "7 perusvoimaa". Alkuluku, taikanumero (myös pyöreät numerot ovat vastaavaa taikauskoa), mukana tärkeässä osassa tottakai. Muuten tämä alkaa kuulostamaan "seitsemän perusvoimaa ovat yksi" -tyyppiseltä heitolta, joka tuo mieleen kristinuskon Pyhän Kolminaisuuden. No, huvinsa kullakin.

Numerologian käyttö + mystiset ja yliluonnolliset ilmiöt ~ huuhaa.

"Ilman henkistä voimaa ei mikään voi olla olemassa. Siis kaikki on energiaa: jokainen sana ja jokainen teko on energiaa ja energia ei häviä."

Energia on fyysinen voima. Nyt meille sanotaan että "henkinen= energia", joten periaatteessa voisimme korvata copy -pastella kaikkeen "henkisen" ja "älyn" kohdalle "energia", ja katsoa päteekö se fysiikan lakien nojalla. Jos kyseessä ei olisi mielikuvien salakuljettamisesta, kyseinen sanavaihto ei muuttaisi höpinän uskottavuutta ja sisältöä mitenkään mihinkään suuntaan. Jos taas muuttuu, kyseessä on "terminvaihtokikka", joka tarkoittaa mielikuvilla manipulointia eli huuhaata. Enegian henkisyys ei kuitenkaa ole kovin uskottavaa; Kun minä lämmitän taloa polttamalla takassa puuta, niin taloni ilma ei henkisty, vaikka siinä oleva lämpöenergia kiistatta kasvaakin.

Määritelmänvaihto + mielikuvien ohjaaminen ~ huuhaa.

"Ihminen siis itse määrää henkisten osavoimien, kvanttien intensiteetin ja lukumäärän. Siksi voi ihmiselimistön aineellisissa atomeissa olla olemassa ja toiminnassa joko vähäisempi tai suurempi lukumäärä henkisiä osavoimia."

Nyt siis näistä kivoista alkeisvoimista joita ei voitu havaita ja testata tätä kautta, yht'äkkiä tiedetään jotain ihan konkreettista. Kuulostaa erikoiselta.

"Aineellisuuteen orientoitunut elämänmeno saa aikaan, että henkisten osavoimien, kvanttien, toiminta on vain vähäistä. Toiminnassa on niukemmin henkisiä osavoimia, ja aktiivit kvantit ovat pääasiassa näkyviä eli aineellisia."

Siis jos henkisyys on energiaa ja samanlaiset vetävät samanlaisia puoleensa, niin eikö suuri henkisyys tarkoittaisi suurta energiaa, ei suurta aineellisuutta? Okei, ne ilmeisesti tarkoittavat molempia. Aineellisuus ja energiallisuus siis kasvavat molemmat. Aine ja energia voivat toki muuttua toisikseen (E=mc2), mutta aineen ja energian säilymislait estävät että molemmat kasvaisivat. Energiaa ja ainetta ei häviä muuta kuin muuttumalla tietyssä suhteissa toisikseen.

Määritelmän sisällön vaihtuvuus ~ huuhaa.

"Mitä henkistyneempi ihminen on, sitä enemmän henkisiä osavoimia on hänessä olemassa - ruumiin atomirakenteessa - ja ennen kaikkea silmälle näkymättömällä alueella toiminnassa ja sitä terveempi ja henkisesti vireäpi ihminen on. Siis henkiset osavoimat, kvantit, syntyvät viidestä henkisestä atomilajista. Ne ovat aineellisten atomien elämänkantajat. Henkiset atomit - henkinen ydinenergia, joka on sidottu sielun hiukkasiin - ovat alituisessa toiminnassa. Alkukeskusaurinko säteilee ikuisuuteen seitsemän prisma-auringon kautta, jotka hajottavat alkuvalon seitsemän kertaa seitsemään spektrin väriin. Siten alkukeskusaurinko tavoittaa prisma-aurinkojen välityksellä jokaisen elämänmuodon, myös sielun ja ihmisen. Henkiolennot, sielut ja ihmiset kukin johonkin seitsemästä prisma-auringosta. Henkiolennon ja sielun mentaliteetin mukaisesti ne asettuvat suhteeseen johonkin olemuspuoleen tai ominaisuuteen - johonkin prisma-aurinkoon. Jokaisella henkiolennolla ja myös jokaisella sielulla on itsessään tahraantumaton ydinolemus, jota sanotaan myös henkisen ruumiin henkiseksi sydämeksi. Ydinolemus on suuntautunut kohti yhtä seitsemästä prisma-auringosta ja sen välityksellä edelleen kohti alkukeskusaurinkoa. Jokainen sielu ja jokainen henkiolento on liittynyt siihen prisma-aurinkoon, johon henkiolennon tai sielun olemuspuoli tai ominaisuus kuuluu. Yksikään sielu ei voi vaihtaa sitä Jumalan olemuspuolta tai ominaisuutta, joka hänessä toimii antaen hänelle leimansa. Se on sielun henkinen synnyinsäde. Mitä enemmän henkisen ruumiin - myös sieluksi sanotun - hiukkasissa oleva henkinen ydinenergia on suuntautunut kohti ydinolemusta, sitä aktiivisempi se on. Voimistuneen aktiviteettinsa ansiosta se vetää ikuisuudesta puoleensa enemmän energiaa. Tämä vaikuttaa sitten positiivisesti sielussa ja ruumiissa. Nämä lisääntyneet henkistä energiaa olevat voimat eivät vaikuta ainoastaan sielussa. Osa näistä henkisistä energioista virtaa kvanttien välityksellä aineellisiin atomeihin, soluille, elimille, rauhasille, hormoneille ja lihaksille, ihmisen koko elimistöön. Mitä vastaanottokykyisempi sielu on elämää antaville voimille, sitä enemmän hänen elimistönsä ottaa vastaan jumalalliselta olemukselta. Mitä enemmän henkistä voimaa sieluun ja fyysiseen ruumiiseen pääsee virtaamaan, sitä terveempi ja elämänmyönteisempi ihmisestä tulee. Energioiden ansiosta fyysinen ruumis kohoaa korkeammalle värähtelytasolle ja saa aikaan vähitellen koko atomirakenteessa vahvistuneen aktiviteetin. Kaikissa aineellisissa elämänmuodoissa ovat olemassa nämä henkiset elämänkantajat, henkiset osavoimat, myös tähdissä, planeetoissa ja luonnossa. Jokaisessa aineellisessa muodossa, joka on muodostunut atomeista, vaikuttavat henkiset voimat. Ilman henkisiä voimia ei aine voisi olla olemssa. Ei olisi ainuttakaan aineellista atomia, elleivät henkiset osavoimat olisi toiminnassa. Olipa kyse atomeista tai molekyyleistä, kaikessa on Henki. Ilman Henkeä ei elämää olisi, sillä Henki on elämä.
Kaikki materia niin kuin myös ihminen on vain alemman laatuiseksi muuntunutta valoeetteriä."

Hirvittävä litanja ilmiöitä joita ei voida kokeellisesti mitata. Alkulukujen heittäminen ja "prisma" ja "spektrin" ja "värähtelytason" käyttö ei merkitse mitään jos ne eivät ole niitä mitä tieteessä käytetään. Niitä kun ei ole määritelty. Meille ei ole kerrottu mitä nämä ovat ja miten niitä havaitaan ja mitataan. (Paitsi että ainakin jotain osia näistä ei voida mitata ja havaita, joten niistä ei voida sitten puhua mitään.) Huipennuksena johtopäätöksenä on että "ihminen = alemman laatuinen valoeetteri" JA termiä "valoeetteri" ei edes mainita, saati kerrota miten on mitattu mitä se on ja miten se muuttuu, koko tekstissä aikaisemmin! Tosin sen verran tuosta saa irti, että todellisuudessa kaikessa on henkisyyttä, joten myös puut kivet ja muu on samanlaatuista "valoeetteriä". Ettei kyse olisi TAAS vain siitä että "energiaa" väitetään "henkiseksi" ja päätellään että "ilman energiaa ei ole henkisyyttä" ja että "ihmisessä on energiaa", joka taas ei ole väärin mutta ei tarkoita ihan sitä mitä tuosta tekstistä tulee mieleen...) Paljon melua ja väitteitä, numerologiaa ja määritelmäsekouluja, uskonnon esittämistä tieteellisillä termeillä -eikä yhtään todistetta siitä miten voimme konkreettisesti tutkia väitettyjä ilmiöitä. Toki pitkällä litanjalla määritelmiä ja tapahtumia saa ihmisen pään pyörälle - hän ei kykene muistamaan esimerkiksi sitä miten mitäkin termiä on jo käytetty aikaisemmin ja missä yhteydessä, jolloin hän ei kykene miettimään mitä tapahtuu, vaan joutuu turvautumaan mielikuviin. Tästä taas on apua, jos halutaan saada joku uskomaan sitä väitekasaa ja ostamaan lisätietoa kirjoista. Ihminen kun on sellainen että "en pysynyt kärryillä - onpas vaikeaa ja hienoa, täytyypä ottaa selvää enemmän!"

Valtava kasa määritelmiä ja ilmiöitä joista ei kerrota mitä ne konkreettisesti tarkoittavat ~ huuhaa.

Pitkä ja sekava flood -litanja, jonka sisällöstä ei pysy hyvällä tahdollakaan perillä ~ huuhaa.

Ei kommentteja: