sunnuntai 6. toukokuuta 2007

Törkeää rienausta!

You -Tuben videopätkävarastoa selatessani löysin videopätkän. Kun katsoin sen ensimmäisen kerran, ajattelin että "olipas harvinaisen röyhkeää". Olin pahastunut uskovaisten puolesta. Videossa kun Jeesus muun muassa Raamattuun viitaten oikeuttaa sangen rankkaa toimintaa. Ajattelin että tuonkaltaiset videot aikaansaavat juuri sitä vihaa ja turhautumista, josta esimerkiksi kreationismi luultavimmin on noussut:
Uskovainen oikeisto kun on Amerikassa joutuneet päästämään mustat ja naiset ihmisten asemaan ja homojenkin kohdalla monessa osavaltiossa annettu periksi. (Eli pohjimmiltaan omaa moraalisuuttaan korostava yhteisö on saanut kerran toisensa jälkeen enemmistöltä kuulla harrastavansa epämoraalista, vanhanaikaista ja barbaarista syrjintää.) Yhtään "oikeistomaailmankuvasotaa" USA:n sisällä ei ole voitettu, korkeintaan "väliaikaisesti valloitettu jo menetettyjä alueita takaisin", kuten saatu evoluutio -opetus kielletyksi kouluista vähäksi aikaa ja vastaavia.
Ja "pitkän kaavan mukaan" ollut se että ensin vain kirkko tiesi totuuden, sitten oli pakko myöntää tieteelle lupa samaan eli sanoa että kirkko ja tiede tutkii eri asioita, ja nyt tiede ja skeptismi ovat syöneet uskontojen kannatusta.
On aivan luonnollista että pitkä häviöputki johtaa kostonhimoon. Jos ärsytämme uskovaisia ja törkimme heidän elämänsä "herkkiä pisteitä" he taatusti tekevät saman meille. -ja tätä onkin jatkettu vuosisatoja. Minusta tärkeää ei ole se kuka aloitti (eli oliko esim Galileon bännääminen vastareaktio sitä vastaan että Galileo hyökkäsi kirkkoa vastaan), vaan sillä kuka on riittävän fiksu lopettamaan. JA yhden asian tiedämme: Hihhulit eivät ole.

Mutta takaisin videoon.

Tuohtumukseni laannuttua aloin ihmettelemään että miksi loukkaannuin siitä videosta. Minulla kun on aina tullut paha mieli pitkäperjantain Jeesuksen teloitusvideoista. Ja sen pitäisi olla kristillisen maailman ilon huippukohta. En ikinä ole kyennyt iloitsemaan Jeesuksen kärsimyksestä. Minun mielestäni videon Jeesuksen "sangen aktiivinen toiminta" olisi tältä kohdin jopa oikeutettua. Jokainen on varmasti sisimmässään kokenut Jeesuksen kokeman vääryyden valtavaksi, ja verikekkerillä iloitsemisen vaikeaksi ja ihmiselle tyypillistä on myös "antaa rikoksesta tuomio". Ja kukas paremmin sopisi "elävien ja kuolleiden tuomitsemiseen" kuin Jeesus?:

"Let Him Without Sin
Cast the First Stone"

"I quess that's Me" ~Jesus


Tässä vaiheessa uudelleen katsottuna video jopa nauratti. Oikeasti.

Nyt sinua tietysti kihelmöi jännitys: Voit katsoa videon:

2 kommenttia:

M kirjoitti...

No aika viatonta touhuahan tuo on Jeesukselta, kun miettii mitä sen isä on puuhastellut. Ja noinhan se menee, "eläviä ja kuolleita". Yleensä tuota hokevat eivät vaan usko millään kuulunvansa niihin kuolleisiin.

paahtoleipä kirjoitti...

Saattaa jopa olla että on aika viatonta ja aneemisen veretöntä touhua verrattuna niihin karkeloihin, jotka kuulemma on jo tilattu bileisiin nimeltä Harmageddon...

Sen jälkeenhän minulle ja kumppaneilleni on luvassa jonkinlaiset pitkälle venytetyt barbeque -partyt (kokemuksieni pohjalta niissä voi pidemmän päälle olla aika ikävää) uskovaisilla juhlat perinteisemmässä ja korkeakulttuurisemmassa hengessä harppumusiikin säestyksellä. (kokemuksieni pohjalta niissä on jo lyhyellä tähtäimellä aika tylsää.)