perjantai 4. toukokuuta 2007

Suunnittelun tunnistaminen.

Törmäsin taannoin uskovaiseen, joka tuppasi seuraan. Hän kertoi ihmiset tietävät rakennetta analysoimalla että taskukellolla on tekijä, ja samasta syystä ihmiset tietävät että heilläkin on tekijä, ihmiset kun ovat niinkuin tarkasti tehtyjä koneita. Moni onkin varmasti kuullut tämän yhdistämisen. Kuuntelin uskovaista kohteliaasti ja lähdin.

Mutta katsotaan nyt kuitenkin miten minä ihmisenä ja yksilönä tunnistan suunnitellut kohteet, kannattaa katsoa kokonaisuutta, eikä yksittäistä piirrettä. Listaus ei nyt ole mitään korkeaa mystiikkaa, vaan enemmän jotain arkiajattelua, joilla ei liene sovelluksia sen ulkopuolella:

Olen tehnyt ominaisuuskokoonpanon ottamalla tehdastyönä tehdyksi tietämiäni (olen joskus jopa päässyt vierailemaan tehtailla ja lisäksi katsonut dokumenttejakin joissa on näytetty "millaista on tehtaassa", joten tiedän että jotkin kohteet on tehty tehtaassa.) -tai kohteita joita tiedän ihmisten tekevän, ottanut niistä tyypillisiä ominaisuuksia ja yleistän sitten ne tyypillisiksi suunniteltujen piirteiksi. Jos sytkäri, taskukello, lasipurkki, auto ja muut vastaavat käyttämäni kotoani löytyvät arkipäivän kohteet eivät olekaan suunniteltuja, niin sitten yleistykseni ei tietenkään ole toiminut. Silloin en selvästi kykene lainkaan tunnistamaan suunnittelua, joten en tiedä taskukelloakaan suunnitelluksi.

Minkälaisia koneet, laitteet ja väkerrelmät ovat usein:
*Suorat kulmat. Vaikka lasipurkitkin ovat johonkin suuntaan pyöreitä, niissä on raunan ja pohjan välissä suora kulma.
*Rakenteet on kovia ja kuivia rakenteita. (kun taas esimerkiksi eläimet ovat pehmeitä ja märkiä)
*Irtonaiset osat, joiden rakenne on homogeeninen. Esimerkiksi tietokonehiiren tietyt osat ovat kokonaan muovia. Sen sisällä olevan kuulankin päällä on eri materiaalista tehty pinnoite, joka on myös erillinen osa.
*Puhtaat metallit ja metalliseoksia. (Rakenteeltaan symmetrisien metallista koostuvien juttujen esiintymistä en ole luonnossa huomannut lainkaan.)
*Toimivat useimmiten rattailla, pyörillä ja muilla pyörimisliikkeeseen nojaavilla asioilla.
*Moottorit laajenevat ja pyörivät.
*Liitokset ovat useimmiten liukuvia (eli eivät taivu)
*Ne voidaan rikkoa osiksi ja koota jälleen ja se silti toimii tämän jälkeen : Konetta ei voi "tappaa" lopullisesti.

Mitä niissä ei ole (ainutkaan tietämäni kone ei ole):
*Vastuuta. Jos kone aiheuttaa onnettomuuden, syynä on joko ihminen joka konetta on käyttänyt, tai sitten kyseessä on suunnitteluvirhe tai puhdas vahinko.
*Elämää.
*Aitoa persoonallisuutta, (joku ruma kippo voi olla "persoonallinen", mutta se ei silti ole henkilö.)
*Ne ei huolla itseään, niitä täytyy korjata silloin tällöin ulkopuolelta, vaihtamalla osia.

Onko ihminen sitten kovin suunnitellun kaltainen? Minusta ei.

Ei kommentteja: