torstai 6. maaliskuuta 2008

Usko vei Urpon kalterien taakse!

Tämän päivän Ilta~Sanomien lööppisivulla puhuttiin "prinsessa Ruususen" lisäksi Urpo Martikaisen nuoruudesta. Nuoruuden kauhut johtuvat siitä että Martikainen on Jehovan Todistaja. Hän on tämän vakaumuksen johdosta laitettu vankilaan. Otsikko kuului:

"Usko vei kalterien taakse
-Urpo Martikaisen laitostoveri kertoo nuoruuden kauhuista"

Vaihtoehtoisia otsikoita voisivat olla siis myös

"Totaalikieltäytyminen vei kalterien taakse"

Tietenkin Ilta~Sanomat on halunnut perehtyä myös syihin. Totaalikieltäytyminenhän johtuu jostakin. Vakaumuksesta. Toisaalta pelkkä vakaumus ei johda vankilaan. Pelkkä Jehovan Todistajuus ei vie vankilaan. Pitää olla mies. Voidaan siis sanoa myös, että

"Mieheksi syntyminen vei kalterien taakse!"

Lisäksi voitaisiin ajatella että Urpon vakaumus johtuu jostakin. Jehovan Todistajiin tutustuminen, ovikellon soiminen ja tähän reagointi. Voidaan siis sanoa myös että

"Jehovan Todistajien kuunteleminen / seura vei kalterien taakse!"

Mielenkiintoiseksi tilanteen uutisoinnin tekee tietysti se, että nykyään Urpo Martikainen ei enää joutuisi vankilaan. "12.7.1985/645 Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa" kun antaa mahdollisuuden siihen, että armeijasta ja siviilipalveluksesta saadaan lykkäystä rauhan aikana. Nykyään vankilaan totaalikieltäytymisestä joutuvat siis lähinnä kaikki muut, kuten ateistit. Mutta valitettavasti:

"Ateismi vei kalterien taakse."

ei otsikkona olisi samanlaista sympatiaa saava. Uskon puolesta on jotenkin hienompaa olla linnassa. Ateismihan on "vakaumuksetonta", joten sen puolesta totaali ei ole yhtä dramaattista.

Lisäksi mielenkiintoa herätti se, että otsikossa kerrottiin reteästi "nuoruuden kauhuista". Tavallisimmin Suomen vankilaa ei pidetä erityisen kauhistuttavana paikkana. Pikemminkin sitä kuulee valittamista siitä kuinka vangeilla on pelikonsolit ja televisiot ja muutenkin kaikki liian hyvin. Ja tuomiotkin on niin keveitä, että.

En siis ole sitä mieltä, että armeijaan olisi syytä laittaa väkisin. En todellakaan. Mielestäni armeija sopii joillekuille. Minä viihdyin siellä, tavallaan, ja vähän. Toisaalta tietenkin vihasin paikkaa, mutta kuitenkin. Mutta harkitsin jopa armeijauraakin. Olen vain sitä mieltä, että kalterien taakse ei pitäisi laittaa ketään pelkästään siksi että pitää armeijaa itselleen sopimattomana tai epäeettisenä laitoksena.

1 kommentti:

Jani kirjoitti...

Juttelin kerran erään Jehovan todistajan kanssa, joka hänkin oli aikoinaan tehnyt tämän vankilareissun, ja hän luonnehti suomalaista vankilaa tuota otsikkoa enemmän sitä yleistä mielikuvaa vastaavasti "lepokodiksi".