lauantai 22. maaliskuuta 2008

Asiantuntijat vastaavat.

Vieressä pilkottaa kuvankaappaus blogissani olleesta mainosbannerista. Tietenkään ei ole kuin hieman hauskaa, että tämä löytyy ateistiblogista. (Vähän kuin Mustaa Raamattua tai noituutta mainostavat bannerit fundamentalistejen blogeissa.) Sen sisältö herättää toki lisää kysymyksiä.

Sillä tämä viittaa osittain myös mm:än viittaukseen:

"Surun ammattilaisena ei ole helppo olla. Surevan ihmisen kohtaaminen on aina vaikeaa."

Asiantuntijuus erilaisissa aloissa on hankalaa. Psykiatrikin joutuu olemaan "masennuksen ammattilainen". Itseä on jäänyt hieman mietityttämään, muuttuuko suhde noihin asioihin ammattilaisuuden myötä. Että tapahtuuko "surun ammattilaisuudessa" helposti sama, mikä käy prostituoiduille. Ollaa "rakkauden ammattilaisia", mutta jotenkin henki touhusta on jäänyt matkan varrelle.

En siis välttämättä viittaa siihen, että papit olisivat "huonoja työssään". Pikemminkin siihen, että matkan varrella luulisi turtuvan. Eli onko uhkana se, että käy kuten niille "kaiken nähneille poliisimiehille", joita isokaan rikos ei enää kuvota. Kuin lapsipornoa netistä valvovalle poliisille, jolle ajan mittaan peruskuva ei enää hirveitä traumoja tuota.

Tietenkin, mitä tulee tuonpuoleiseen ja Jeesukseen liittyviin kysymyksiin ongelmana tahtoo olla se, että kenelläkään ei luulisi olevan toista parempaa tietoa. Teologi on toki oppinut ja tietää paljon Raamatun historiasta ja sen alkuperäispainosten versioista ja vieraista kielitä ja kulttuurista ja filosofisesta etiikastakin paljon.

Mutta ainakin minulla on hieman sellainen olo, että "Tuonpuoleisista asioista ei ole olemassa objektiivista tietoa - ja juuri sen vuoksi meillä on siitä niin paljon ja niin keskenään erilaisia asiantuntijalausuntoja aiheesta."

Tämä on mielestäni oleellista, koska en usko että ihmiset ovat niin kiinnostuneita jonkun sanan alkuperäismerkityksestä, kuin oikeaa elämää koskettavista kysymyksistä. Ja tuonpuoleiskysymyksestä. Näissä ei tarvittaisi "asiantuntijaa", vaan ihmistä joka kuuntelee. Pappi voi tietysti yrittää olla molempia. Täytyy vain toivoa että eivät turru tehtäväänsä.

Minusta ei olisi.

Ei kommentteja: