keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

Kallis maistuu hyvältä.

Kyllähän me kaikki tiedämme, miksi kallis punaviini maistuu hyvältä. Koska hyvä viini vanhenee, koska uutterat viininviljelijät tarkasti valikoivat oikeanlaiset rypäleet tietystä maasta ja prosessoivat sen kirurgin tarkkuudella. Nojoo, tunnustetaan. Se maistuu hyvältä kun se on kallista. Kun tietää että viini on kallista, aktivoituvat miellyttävyyttä käsittelevät aivoalueet. - Mutta eivät ne, jotka käsittelevät oikeita makuja. Emme siis asennoidu etsimään oikeita makuja tarkemmin.

Kallis vaan on parempaa.

Onhan se yksinkertaisesti hienostunutta kasvattaa tryffeleitä etsivä sika, jonka kanssa menee aseistettujen vartioiden partioimaan Albanialaiseen metsään etsimään harvinaisia valkoisia tryffeleitä. Tottakai ne on parempia kuin takapihan kuukunat. Johan sen tuon vaivan jälkeen ja sienten harvinaisuuden vuoksi sanoo järkikin! (Samoin kuin sen, että jos viini vanhenee, se muuttuu harvinaisemmaksi koska aina joku juo sitä viiniä jonkin ikäisenä. Kun on juuri siihen vuosikertaan varaa.)

Jännittävää kyllä myös placeboefekti tuntuu ajattelevan näin. Placebovaikutus tehostuu jos lumelääke on 10 sentin sijasta kalliimpaa. Ilmeisesti tämän vuoksi vaihtoehtohoidot ovat tyypillisesti kalliita. Kun niistä pyytää paljon, saa paitsi paljon massia, niin myös parantuneet saavat hyviä kokemuksia. Ja sekös se tehostaa kaupaksikäyntiä! Jokuhan voi jopa ajatella tämän jälkeen että vaihtoehtohoito toimii juuri sen takia että se toimii.

Ei kommentteja: