maanantai 10. maaliskuuta 2008

Ajatuksenlukua.

IT -Uutisten mukaan ajatuksenluku on nytkähti lähemmäs. Tuossa Nature -lehdessä julkaistun tutkimuksen uutisoinnissaan IT -uutiset kertoi, että aivoskannauksella ja analyysillä voidaan jo hyvin selvittää mitä koehenkilö katselee. (Tähän tarvitaan siis teknisiä vempaimia.)

Uutisoinnissa haettiin mahdollisia tulevaisuuden sovelluksia jotka perustuvat suoraan aivojen lukemiseen. (Aika jännittävää jos blogiviestit voisi laittaa suoraan ajattelemalla viestiä. Se taitaa toki olla aika kaukaista todellisuutta.)

Ainakin minusta tälläisessä ajatustenluvussa on kuitenkin tullut sellainen jännittävä ilmiö, että itse asiassa saamme mindcraftereiden kykyjä. Toki tekniikalla mutta kuitenkin. Tämähän tarkoittaa tietysti sitä, että ajatustenluku on mahdollista. Ja että tälläinen kuvientarkkailuesimerkki näyttää että jos on kyky ajatusten analysointiin, se voidaan myös todistaa.

Mistä tietysti herää kysymys siitä, että kun tässä maailmassa moni esittää kykenevänsä jonkinlaiseen ajatustensiirtoon ilman laitteita, miksi niitä ei ole saatu todistettua samalla tavalla? Tämä mekaaninen selvitys toi ainakin minusta selvästi ole sen, että ajatustenluvun tarvitsisi edes olla yliluonnollista. Ajatuksenlukuun voisi uskoa vaikka ei uskoisi mihinkään paranormaaliin tai henkiseen. Mikä tarkoittaa myös sitä, että vaikka tiedeyhteisö olisi dogmaattinen ja rajaisi ilkeästi paranormaalit kyvyt tutkimusen ulkopuolelle vain siksi että nämä ovat jotenkin fysiikan lakien vastaisia, tässä tapauksessa kyse ei olisi siitä.

Ilmeisesti kykenemme rakentamaan koneita jotka antavat meille ajatustenlukukyvyn ennen kuin kykenemme todistamaan että meillä olisi sellainen luonnostaan. Ainakin minulle tämä herättää hieman epäilystä sitä vastaan, että ihmisillä todella olisi "luonnostaan" ajatustenlukukykyä. Mutta olisi sellainen silti siisti saada omaan käyttöön vaikkakin vain tekniikan kautta.

Ei kommentteja: