perjantai 22. kesäkuuta 2007

Vertaisarviointi

Ihminen törmää normaalielämässään ties minkälaiseen huuhaahoitoon, uskontoon, lahkoon, UFOkulttiin ja vaihtoehtolööperiin. Tyypillisesti ne kaikki haluavat "keskustella" nimenomaan sinun kanssasi, jotta "voisit aivan itse tehdä omat päätelmäsi". ("ihan itse" tarkoittaa sitä että ei tarkista tiedehemmojen yleisintä kantaa asiaan, ja että muistaa välttää kaikkea tälle opille kriittistä materiaalia.) Ja tyypillisesti ne kaikki väittävät olevansa tieteellisiä.

Kenelläkään ei voi olla aikaa ja ammattitaitoa ymmärtää ja käsitellä läheskään kaikkia näistä humpuukeista. Luultavasti vaikka olisit ammattiprofessori, voisit käsitellä vain muutamaa, niitä jotka käsittelisivät sitä sinun erikoisalaasi. Muut osaavat kommentoida vielä vähemmän.

On kuitenkin yksi hyvä tapa maallikon valikoida mihin uskoo; Katsoo mitkä opit ovat saaneet tiedemaailman laajan hyväksynnän. Se taas selviää hyvin sillä, että heti jos huuhaaoppi kertoo miten "rajoittunut" tiedemaailma on, heitä EI ole hyväksytty; "Vain hävinneet nurisevat." Nurisijat voikin siksi huoletta ohittaa huvittuneella huitaisulla.

Tieteelliseen metodiin kuuluu vertaisarviointi. Ja tätä vertaisarviointia ei tehdä kirjoittamalla kirjoja maallikoille -ei auta vaikka minkälainen bestselleri tulisi. Eikä tekemällä jotain julistusta tai käymällä asiasta haasteita oikeussaleissa. Tämä vertaisarviointi tehdään ihan oikeissa ammattilehdissä, tiedejulkaisuissa, joissa asiantuntijat vertailevat niitä muihin vaihtoehtoisiin juttuihin, havaintoihin ja ties mihin;

Ja miksi tämä systeemi, joka koostuu pelkästään erimielisistä ja erehtyväisistä ihmisistä sitten muka toimii? Kun tiedemaailma koostuu lukuisista ihmisistä, jotka on koulutettu ymmärtämään juuri niitä asioita, niin jos he ei pysty oikeaa vertailua tekemään, ei se muiltakaan onnistu. Et sinäkään pidä siitä, että joku amatööri tulee sinua työssäsi neuvomaan. Päivastoin, pidät näitä naurettavina. Samoin jokainen on varmasti törmännyt automekaanikkoon, joka ei koulutuksestaan huolimatta osaa työtään, ja joka jakaa vääriä ja huonoja tietoja ja huoltoja. Mutta silti luotat siihen että jos autokorjaajien enemmistö sanoo että jokin asia autossa on näin, niin se todellakin on näin. Vaikka itse luulisitkin että se olisi toisin. Jos autonkorjaamisenkin kohdalla -parin ammattikouluvuoden jälkeen- etua maallikkoihin on paljon, niin miksi ihmeessä vuosien yliopistokoulu tekisi jotenkin automekaanikkoa vähemmän eroa suhteessa maallikkoon?

Siksikö, että jokainen meistä luulee olevansa looginen - ja haluaa kehua itseään, pitää itseään jonain fiksuna ja filmaattisena Einstein -nerona?

Ilman vertaisarviointionnistumista oman "tieteellisyyden" korostaminen ja tiedemaailman "rajoittuneiksi" haukkuminen on aivan samaa kuin yrittäisi päästä Linnanjuhliin kivittämällä presidentinlinnan ikkunoita itsenäisyyspäivänjuhlien aikana merkkari Jack Sparrowiksi pukeutuneena.

Loanheitto ei tuota tieteellistä väittelyvoittoa, mutta hitunenkin "pelisilmää" kertoo sen että sillä pyritäänkin ainoastaan peittämään oma tappio maallikoiden -lue maksavien asiakkaiden- silmissä; Jos henkilön yksityiskohtiin kätketty sanoma tiivistyy lausumaan "tiede on niin rajoittunutta että me ei olla sitä vaikka tottakai ollaan tiedettä" hinnaa tyhmempikin että kyseinen julistaja on
1: Idiootti joka ei ymmärrä mistä puhuu ja/tai joka innostuksissaan menee asioiden edelle vajain todistein.
2: Huijari jotka tietää oppinsa tyhjyyden, mutta jonka luonne on niin alhainen, että hän kykenee alentumaan valehtelemaan asiansa puolesta vain muutaman kirjanmyynnistä saatavan dollarin tähden. -Tai ajaakseen jotain ideologiaa.

Minun näkemykseni on, että en puutu siihen mitkä jutut ovat tieteellisiä: Annan ammattilaisten enemmistön hoitaa sen puolen. Luotan siihen että toimivaa teoriaa ei tarvitse -tai edes kannata- erikseen mainostaa maallikoille ; Se leviää itse, ensin tiedemaailmaan, ja vasta sitten koululuokkiin ja kirjakaupan hyllylle -eikä koskaan toisin päin, hyllyiltä tieteisiin.

Ihan vain sen takia että toimiva tiede vain yksinkertaisesti toimii tiedemiesten, alansa asiantuntijoidenkin mielestä. Mutta aivan varmasti monet näitä humpuukimestareita seuraavat täysin vilpittömät hihhulit kokevat seuraavansa oikeaa asiaa ja keskittyvät julistamiseen mitä mahtavimmalla tarmolla..

Heitä varten tulee muistaa vain se, että
"Jokaista väärinymmärrettyä neroa kohden on kymmeniä tuhansia aivan oikein ymmärrettyjä pellejä".

Ei kommentteja: