tiistai 19. kesäkuuta 2007

Raamatun lukeminen

Olen jutellut uskovaisten kanssa myös muista uskonnoista, olemme vertailleet niitä, yleensä aika leppoisasti kuitenkin. Enimmäkseen Raamattuun olen kuitenkin tutustunut vielä passiivikristitty ollessani. Ateistina muiden uskontojen Pyhien Kirjojen osaaminen on muuttunut enemmänkin yleissivistykseksi mallia "Oletko lukenut Alastaron salissa" -kirjan. (Vastaus: En ole!) Suurin osa keskusteluista, niin uskovaisena kuin ateistinakin, on ollut ihan mukavia, koska vertaillessa ei välttämättä tarvitse miettiä muuta kuin mikä on samaa ja mikä ei. Vertailua vo tehdä riippumatta siitä onko uskovainen vai ei. Olen oppinut kuitenkin seuraavat asiat siitä millä ehdoin sinun on vertailtava, jos olet uskovainen:

1: Eri kansojen kertomukset, joissa on yhteneväisyyksiä, syynä on sama Jumala ja olemassaoleva tapahtuma. Siksi tulvakertomuksia on monessa maassa (ei siis siksi että pienempiä tulvia tapahtuu eri puolilla maailmaa vaan siksi että yksi suuri tulva tuli ja huis.) Jos jossain uskonnossa on samanlaisia arvoja, esimerkiksi tappamisen kieltoa, se johtuu siksi siitä että kaikki ovat sukua Aatamille ja muille vastaaville, jotka ovat keskustelleet Jumalan kanssa ja saaneet tätä kautta tiedon moraalista. Todiste Suuresta Jumalasta, joka ei ole pelkkä "kulttuurin asia".
2: Jotkut uskonnolliset yhteydet johtuvat siitä että Saatana on ottanut Totuutta ja värittänyt sitä johonkin suuntaan. Jos Uutta Testamenttia vanhemmista kirjoituksista löytyy kertomuksia Jumalasta joka nousee kuolleista, se johtuu siitä että Raamattu on sekoittanut Totuutta. Kun Saatana lisää Totuutta, hän lisää sitä sen takia että valhe menisi sillä kuorrutettuna paremmin läpi. Jos jossain uskonnossa on eri kieltoja ja määräyksiä kuin Raamatussa, se johtuu siitä että Saatana on vääristänyt niiden totuutta. Todiste siitä että väärät pakanauskot ovat vaarallisia ja vaikka niistä löytäisi hyviäkin asioita, ne johtavat kadotukseen.

Sellaisia vaihtoehtoja kuin "Raamattuun on lainattu muutamia mesopotamialaisia tarinoita, ja viitteitä löytyy myös lainauksista egyptiläisten Raamattua vanhemmista teoksista." Jos nämä mielipiteet nousevat esiin, uskovainen ottaa noista kulttuureista esiin niitä tarinoita jotka ovat erilaisia ja sanoo "eihän ne näytä yhtään samanlaisilta" - ikäänkuin se tekisi ne samanlaiset -mutta vanhemmat- pakanauskontojen tarinat olemattomiksi.. Ja jos tämän asian kanssa joutuvat tekemisiin, he automaattisesti palaavat aina kohtiin 1 ja 2 ja tuottavat jonkinlaisen näiden yhdistelmän.

Eli oli niin tai näin, kaikki on uskovaiselle oikein päin. Mutta niinhän se on aina. Tälläisestä tulee kuva siitä että he yrittäisivät vain olla oikeassa keinolla millä hyvänsä. Mutta sellaisiahan me ihmiset toisaalta olemme.

Ei kommentteja: