tiistai 1. huhtikuuta 2008

Hiukkasen kiihdyttiin.

Suurimman hiukkaskiihdyttimen rakentajat on haastettu oikeuteen. Syynä on se, että pidetään mahdollisena että se tuottaisi mustia aukkoja, jotka söisivät maapallon. Samoin voisi vapautua vaikka outoja hiukkasia, jotka muuttaisivat universumin tai maapallon atomien tai muiden ominaisuuksien rakenteen.

Asiantuntijat pitävät tätä epätodennäköisenä, mutta toisaalta hiukkaskiihdytintä tehdään koska tiedemiehet eivät tiedä vastauksia kaikkeen. Toisaalta mustien aukkojen pelkäävät luottavat tieteen tuloksiin mustista aukoista. Paitsi tietysti siihen kohtaan joka sanoo että kiihdyttimessä syntyy vain pienienergiaisia ja vain hetken aikaa olemassaolevia mustia aukkoja.

Eikä artikkelin mukaan ole pelkoa strangleteista, se kun ei rakennu edes tietoon.

"We see no evidence of this bizarre theory," (Toki huomatessa olisi liian myöhäistä)
...
"Once in a while, we trot it out to scare the pants off people. But it's not serious."

Eikä magneettinen monopolikaan joka muuttaa atomit kaltaisikseen ole uskottavia vaaran lähteitä:
"But physicists have seen no evidence of such reactions, which should have occurred already as the result of more energetic cosmic-ray collisions in Earth's upper atmosphere." (Eli jos tämä riski pitäisi paikkaansa, maailma olisi jo loppunut. Olemme olemassa, joten tämä pelko on turhaa.)

Mutta koska tieteessä on vaikeaa sanoa että jokin olisi täysin mahdotonta, on riskit tietysti otettava huomioon. Ehdottomasti näitä tuhoasioitakin on hyvä miettiä. Tosin luulen, että tämä onnistuu parhaiten tieteen tutkimisen kautta, kuin haastamalla oikeuteen sen takia että jokin kuvitteellinen tapahtuma voisi olla totta.

Ei kommentteja: