lauantai 19. huhtikuuta 2008

Minkälaiset ihmiset?

Internetin ihmemaassa törmää melko usein siihen, kuinka joku nettihihhuli alkaa valittamaan siitä että häntä ei oteta vakavasti. Hän marisee siitä että heille ainoastaan naureskellaan internetissä. Osa tekee tätä vain koska ei muuta osaa, osa taas tekee tätä siksi että he ovat kyllästyneet ainaiseen jankkaamiseen.

Näitä naureskelijoita ja tästä valittajia on aina molemmilla puolilla. (Valitettavasti itsekin olen aina silloin tällöin joskus osallistunut tuohon.)

Mitä erikoisinta, on se, että tätä aletaan pitämään jonkinlaisena mittarina. Että "kun ne aina vaan naureskelevat eivätkä keskustele asiallisesti, ne ovat väärässä". Osa jopa sanoo että he kääntyvät tälläisen naureskelumentaliteetin vuoksi.

Mutta miksi ihmeessä? Useimmiten aiheet käsittelevät jotain tiedettä, kuten alkuräjähdystä tai evoluutiota tai avaruusolentojen olemassaoloa tai New Agea. Näistä asioista ei päätetä missään suomi24 -foorumilla maallikoiden kesken.

Epäilenkin siksi suunnattomasti niiden ihmisten älykkyyttä, jotka rakentavat päätelmänsä jonkun tieteellisen teorian oikeutuksesta jossain netin keskustelufoorumilla. Kaikista pelleimmät ovat tietenkin strategiat "Foorumin X/yleisönosaston/tekstiviestipalstan maallikot eivät vastanneet kysymyksiini joten he eivät osaa vastata niihin joten kannattamani näkemys on uusinta hottia tiedettä, joka pian jyrää vanhan rajoittuneen maailmankuvan", ja "löysin asiasta kiinnostuneen ja kanssani eri mieltä olevan maallikon ajatuksista virheen, joten koko tieteenala nyt romahti." sekä "Keskustelija, maallikko X kääntyi, muutti mieltään foorumilla esittämäni vakuuttavan todisteiden johdosta, joten näkemykseni on mitä hienointa tiedettä!" Sillä mielestäni maallikoiden päättelyvirheet eivät vielä johda teorian virheellisyyteen. Ratkaisevaa minusta on enemmänkin se, toistaako virheensä sen jälkeen kun se on huomattu vai ei. Ja onko valmis itsekriittisyyteen.

Itse asiassa edes ammattilaisten tekemät yksittäiset virheet eivät merkitse mitään. Ratkaisevaa on se, että kun virhe on huomattu, juuri kyseinen argumentti poistetaan. Ja sitten katsotaan mitä jää jäljelle.

Tosin tämänkään arviointi tuskin on putkimies penojen asia. Sillä mikään kaikkivaltias Jeesus ei tule maallikon päähän sanomaan että jokin argumentti toimii.

Ei kommentteja: