lauantai 12. huhtikuuta 2008

Miksi emme usko koimieheen?

Wikipedian artikkelin mukaan Mothman on pelottava, siivekäs, parimetrinen olento, joka ilmestyi vuosien 1966-67 välillä yli sadalle ihmiselle Point Pleasantin pikkukaupungin alueella Länsi-Virginiassa, Yhdysvalloissa. Monet olivat nähneet koimiehen samanaikaisesti. Yksittäisistä hallusinaatioista ei siis ole kysymys.

Silti koimieheen ei yleisesti uskota. Kun menet katujulistajalle kertomaan koimieskertomuksia, hän pitää sinua hörhönä. Ja se on sinulle ihan oikein.

Syykin on selvä. Tarinoihin perustuvat jutut eivät juurikaan paina, koimiehen todistamiseksi pitäisi saada konkreettisempaa evidenssiä. Sillä isojalkaa, jetiä, Loch Nessin hirviötä on nähty. Kertomuksia on paljon.

Valitettavasti kertomuksia on myös helppo tehdä. Minäkin voin väittää nähneeni vaikka mitä, mutta eivät ne kertomuksillani todistetuksi tule. Toki joku aina uskoo. Mutta tämä on pikemminkin vain heidän ongelmansa.

Minusta täsmälleen samaa tulee soveltaa ihmeparanemiskertomuksiin ja muihin "rukoilin ja sitten Herra tuli taivaallisella interventiollaan" -juttuihin.

Ne ovat epäuskottavia, kunnes toisin todistetaan. Ja todistukseksi ei riitä pelkkä sana ja kertomus. Tai se, että sanan ja kertomuksen alkulähde, ensimmäinen kertoja, löytyy. Sillä tarina ei muutu todeksi sillä että kertoja muutetaan minämuotoon.

Ei kommentteja: