sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Viikkogallup: Älykkyysosamäärä

Tällä viikolla kyselin Mensa -testatusta ÄlykkyysOsamäärästä. Tulokset näyttivät siltä, että suurinta osaa ei ole Mensa -testattu. Muutoin näytti siltä, että vastaajat olivat runsaasti keskivertoa älykkäämpiä. Toisaalta älykkyysosamäärän arviointi sai kohtuullisen tuloksen. (Ja vastaajia peräti 8 vähemmän kuin ÄlykkyysOsamääräkohta, joka muuten on tämän hetken viikkogalluppejeni suosituin kysymys!)

Kun kaikki kuitenkin tiedämme, että ÄlykkyysOsamäärä on keskimääräisesti 100. Tämä tarkoittaa sitä, että kun katsomme tuloksia, näyttää siltä että täällä olisi paljon "keskivertoa kovempia". Tähän voi olla monia syitä, tulos voisi johtua vaikka siitä että kaikki vastaajat eivät ole olleet ihan rehellisiä, tai että täällä käyvät ateistit vaan ovat vaikka aihevalintojeni tai sattuman johdosta keskivertoisesti keskivertoa älykkäämpiä, älykkyystestien tuloksia voidaan arvioida etukäteen ja niihin menee vain ne, jotka tietävät saavansa hyviä tuloksia.

Kuitenkin luulen että takana on "keskivertoa parempi kuski" -syndrooma. Tähän minulla liittyy tarina: Olin kerran kimppakyydissä erään henkilön kanssa. Kun hän ajoi autoa, liikenteeseen aina sattumalta juuri silloin menivät kaikenlaiset törtöt. Hän itse oli tietysti keskivertoa parempi kuski, ainakin omasta mielestään. Oli muun muassa aina neuvomassa muiden ajamista. Minulla on sellainen aavistus että hän ei tajunnut miten kaikkia huvitti.

Ei kommentteja: