lauantai 5. huhtikuuta 2008

Kylmiltään lukeminen.

Ei ole tavatonta että törmää erilaisiin tilanteisiin siitä, miten esimerkiksi ennustajalla käynyt on ihmeissään siitä, kuinka hyvää tietoa joku pystyi kertomaan hänestä. Aivan sama koskee tietysti myös muita tahoja joissa kerrotaan jotain ihmsestä. Itsekin olen kuullut omaan elämääni liittyvistä asioista tälläisiä kertomuksia.

Ne tuntuvat mystisiltä ja todella monimutkaisilta. Legendaarinen kiertokirje taas näyttää miten tälläinen arvaus antaa usein oikeita tuloksia. Hetken verran ajatellessa voisi kuvitella, että jos käsketään arvaamaan nopeasti esimerkiksi työkalu, se olisi sama kuin valittaisiin satunnaisesti kaikkien työkalujen joukosta, tai että valintajoukko olisi vähintään suuri. Tosiasiassa "Kolmikulmasyventäjä" tai "betonimylly" tulee aika epätodennäköisesti ensimmäisenä mieleen. Valikoima koostuu aika harvalukuisesta listasta.

Ihmisten satunnaiset mielikuvat eivät siis selvästi ole kovinkaan satunnaisia.

Lisäksi emme muutenkaan ole täysin satunnaisia. Muun muassa nimet vaihtelevat iän kanssa, joten naamasta katsoen voi arvailla nimeäkin. Cold readingilla pääsee pitkälle.

Ei kommentteja: