keskiviikko 23. tammikuuta 2008

Koskeeko lait Kristittyjä?

Tänään 100 -lehdessä oli sivulla 5 pikkuinen juttu siitä, kuinka Helsingissä kristityt olivat viime päivinä pikkuisen rikkoneet lakia : He olivat käyttäneet sähköisiä vahvistimia tilaisuudessa, josta eivät olleet ilmoittaneet poliisille tai muille tahoille, joille olisi pitänyt.

Lakihan on kieltänyt sähköisten vahvistimien käytön katusoittajilta vuonna 2006 puolivälin tienoilla. Jos vaahvistimia haluaisi käyttää, siitä olisi ilmoitettava poliisille. 100 -lehden jutusta selvisi, että vahvistimia olivat käyttäneet mm. kristillistä rappia laulaneet ja että ilmoitusta asiasta ei oltu tehty. Tilaisuus ei siis ollut lainmukainen.

OK. Laki on tosi uusi. Eikä rikekään ole kovin vakava. Enkä minäkään tätä tekoa korostaisi, elleivät he puheissa itse korostaisi kuinka lainkuuliaisia ja hyviä ihmisiä he ovat. (Onhan Suomen Laissa kuulemma kristinuskoa kun se on monilta olsin moraalinen..) Koska he korostavat tätä, heille on tietenkin annettava tiukemmat kriteerit kuin muille. Jos kristillisyys tarkoittaa hyvyyttä ja moraalisuutta, vähin mitä voidaan tehdä on katsoa onko kyseessä "tekopyhyys". (Eikä heidän kannata ryömiä minkään "en tiennynnän" taakse, koska heillä on omien puheidensa mukaan suora yhteys Kaikkivaltiaaseen ja Kaikkitietävään Isäänsä. Ja että heidän vakaumuksensa kertoo heille jopa tulevaisuuden lainsäädännöstä sellaista että lähitulevaisuudessa meille tulee virtapiirit käteen. Tältä pohjalta heidän vähintään tulisi tietää, tai sitten he eivät ole vilpittömällä mielellä liikenteessä.)

Tämä 100 -lehden uutisoima tapaus on kuitenkin osoitus siitä, että vaikka uskovaiset aina itse kiistävät koskaan nähneensä yhtään mitään laitonta tai sopimatonta julistustoimessa, se ei tarkoita että tälläisiä ei koskaan ikinä missään tapahtuisi. Ja että aina kyseessä ei ole yksittäinen vahinko, vaan että ryhmäkin voi erehtyä.

Siksi korostaisin valvonnan tärkeyttä. Tietääkseni julistajille kerrotaan asiallisen toiminnan perusteet, mutta että heitä ei valvota mitenkään. Minun tietääkseni tälläistä ei sovelleta missään muussa ohjatussa katutoiminnassa. Esimerkiksi kadulla liiveissä kuukausilahjoittajia jakavien toimia valvotaan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kenenkään muunkaan toimintaansa kadulla mainostavan toimia erityisesti valvota.

Rahan keruu on ehkä jossain määrin eri asia, sillä niihin on joskus liittynyt väärinkäytöksiä: on esim. kerätty rahaa sotaveteraaneille, ja todellisuudessa otettu rahat itselle.

paahtoleipä kirjoitti...

Jaa, käy kysymässä rahankerääjiltä että miten on. Että seuraako pomo mitenkään mitä tehdään ja millä tuloksilla.

Rahan keruu ei ole millään lailla eri asia, sillä esimerkiksi Punaisen Ristin liiveissä ei ole tehty tätä itselle keräämistä.

Lisäksi minua kiinnostaa miksi kannattaa erikseen kertoa että rahan keruu on "eri asia", jos niitäkään ei valvota?

paahtoleipä kirjoitti...

Ja nythän kuitenkin osoitettiin että valvomattomat kristityt rikkovat lakia. Ja itse asiassa tuo ämyyreiden kanssa räppäys on Helsingissä ollut tavallinen näky.

Mutta on toki mukavaa, että asia sivuutettiin lausunnossasi. Se kertoo että sinulla ei liene siltä osin korjattavaa.

PS:
Meillä on ollut yksi "anonymous". Jos ei laita nimimerkkiä, aiheuttat vaaran siitä että toimesi sekoittuvat hänen tekeleekseen vahingossa..