sunnuntai 6. tammikuuta 2008

Muriaanein kuningas ja Styranki.

On loppiainen. Juhlan nimi ei viittaa "miehekäsvaakunaiseen" Loppiin, vaan joulun ajan loppumiseen. Se viittaa itämaan tietäjiin, jotka eivät olleet heti Jeesuksen luona, vaan vaelsivat kaukaa kun näkivät Joulutähden. Ilmeisesti Maria ja Joosef asustivat tallissa vauvoineen kauankin ilman yösijaa.

Minun mieleeni loppiainen tuo aina tiernapojat. Erottamattomasti, vaikka tiernapojat ovatkin yleensä pikkujoulutavaraa. Mutta minun mielessäni ne liittyvät tammikuun kuudenteen. Olin nuorempana tiernapoika. Minun roolini oli Muriaanein/Murjaanein kuningas. Pääsin siksi sanomaan:

"Jaa, minä tykkään, että sinä olet yksi styränki."

Lisäksi minulla oli hieno proppimiekka. Ja asu, jonka vyöhön miekan asettaminen ja siitä vetäminen eivät olleet kovin yksinkertainen asia. Sitä tuli harjoiteltua aika paljon. Meillä oli lisäksi "melkein oikeaa miekkailua". Etenkin harjoituksissa.

Minun osani oli siis olla "roolipelaava rohkea luuseri" jo ihan alusta asti. Tavallaan katson tämän blogin myös olevan eräänlainen Murjaanein kuninkaan tokaisu. Toki on muistettava, että murjaanein kuningas on tuomittu häviämään Herodekselle. Mutta olennaista ei ole häviö, vaan se minkälainen häviö. Ei argumenttien takia, vaan sen takia että Herodes on paljon parempi miekkamies. Murjaanein kuningas on tiernapojissa silti oikeassa. Tiernapojat eivät kyseenalaista Herodeksen "styrankiutta", mutta korostettiin että Herodes oli mahtavampi kuin musta muriaani, jonka keskeinen rooli on heiluttaa miekkaa ja olla ihonvärinsä takia ihmettelyn kohteena. (Joku voisi nähdä tässä analogiaa oman ihonvärini suhteen. Vitiligo on nykyään "isompi ihmettelyn aihe" kuin musta ihonväri..)

Vaikka rehellisyyden nimissä onkin sanottava, että Herodeksen kutsuminen styrangiksi pohjautuu kristillisen propagandaan. Tieteen Kuvalehden Historia -lehti 5/2007 paikkaasikin Herodeksen mainetta kokonaisen artikkelin voimin. Artikkelin mukaan Herodes oli saavutustensa kautta mitattuna ansiokas ja taitava valtiomies, eikä ihmiskunnan historian julmin vainoaja ja "styranki". Hän peräti yritti kovasti saavuttaa nimenomaan juutalaisten hyväksynnän ja toimi tämän tavoitteen eteen jopa taitavasti, koko hallituskautensa ajan, mutta juutalaiset eivät hyväksyneet tätä. Betlehemin lastenmurhakin on jäänyt ilman Raamatun ulkopuolisia todisteita. Tosin Historia -lehti sanoo että syynä voi olla sekin, että Betlehem oli tuohon aikaan erittäin pieni kylä. Alle 2 -vuotiaita poikalapsia ei tämän vuoksi olisi ollut "mainittavia määriä". Muutaman yksilön kokoinen joukkomurha ei olisi ylittänyt uutiskynnystä.

Ihminen ei ole maineensa. Mutta sen kanssa hän elää ja sen mukaan häntä kohdellaan. Ja ihmisen kuoltua hänestä jää vain maineensa.

Ei kommentteja: