keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Vapaus uskoa.

Tänään aiheena on uskonnollinen lahko, tugeenit. Tieteen Kuvalehden Historia 2/2008 -lehti kertoi tästä brittiläisen William Sleemanin paljastamasta uskonnollisesta lahkosta artikkelin verran.

Tugeenit olivat intialainen lahko, jotka palvoivat Kalia.

"Tugeenit uskoivat vahvasti että murhat ja ryöstöt olivat kuoleman jumalan Kalin toive.

Tugeenien mukaan hindujen kuoleman jumala Kali salli heidän elättää itsensä ryöstömurhilla. Tarun mukaan tugeenit auttoivat Kalia, kun tämä aikojen alussa taisteli julmaa demonia vastaan. Jumalatar iski demonia miekallaan, mutta aina kun demonin verta valui maahan, tilalle kasvoi uusi paha henki. Taistelun tuoksinassa myös kaksi Kalin hikipisaraa putosi maahan. Niistä kasvoi kaksi miestä, tugeenien esi-isät. Kali antoi molemmille palan kangasta ja pyysi heitä kuristamaan demonit, jotta verta ei enää valuisi. Kiitokseksi avusta Kali antoi tugeeneille luvan hankkia elantonsa kuristamalla ja ryöstämällä ihmisiä." ~kuvateksti sivulla 52


Lehti kertoo että tugeenit olivat Kalille uskovaisia, he kaivoivat hautansakin lapioilla, jotka kuvasivat kalin hammasta. Lahko toimi lehden mukaan ainakin 250 vuotta, ja sen tappoi toiminta -aikanaan 600 000 ihmistä.

En tällä kertaa viittaile juurikaan siihen, että tugeenit olivat täysin ristiriidattomia Älykkää Suunnittelun kanssa, ja että heidän moraalinsa ei ole yhtään sen periaatteita vastaan. En viittaa myöskään siihen että kaikki uskovaiset olisivat pahoja, tai että edes enemmistö olisi. En syytä hinduja, he eivät ole vastuussa esivanhempiensa teoista. Sen sijaan sitäkin enemmän korostan sitä, että pelkkä uskonnonvapaus ei voi olla syy sallia mitä tahansa toimintaa.

Tarjoan ilmaiseksi käyttöön kaksi korttia: "Uskonnonvapaus tarkoittaa vapautta uskoa" ja "erilaisia näkemyksiä tulee kunnioittaa eikä vainota". Kuka haluaa ottaa?

En usko että kukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että emme voi hyväksyä pelkän uskonnonvapauden nimissä aivan mitä tahansa ehdotuksia. Oikeus uskoa ei anna esimerkiksi oikeutta vahingoittaa muita uskon nimissä.

Ei kommentteja: