lauantai 2. helmikuuta 2008

Yksilön valta

Eilisen Helsingin Sanomien Nyt -liite käsitteli vieressä olevan kännykkä kuvan esittämin otsikoin. Lehti käsitteli sitä, kuinka "eroakirkosta.fi" on saanut valtaisaa suosiota. Jutussa kerrottiin että sivuston pitäjät arvioivat että sivuston kautta eronneet ovat tehneet 40 miljoonan euron loven kirkon lompakkoon. (Otsikkoa ei siis pidä ymmärtää siten että miljoonat olisivat eronneet kirkosta). Luku on aika valtavan kuuloinen. Tosin en tiedä, onko laskiessa käytetty vuotuista lovea vai pidemmän aikavälin tuomaa tappiota. Ne ovat kuitenkin aivan eri asia. Jos tappio on "vuotuistappio", kokonaistappiot olisivat todella valtavia.

Samassa jutussa tuli esille toinenkin seikka: Sivusto on muutaman yksityisen henkilön rakentama. Tässä tapauksessa pari teekkaria on siis saanut ihmiset äänestämään jaloillaan ja pistäneet tätä kautta kirkon kaltaisen suhteellisen vaikutusvaltaisen tahon jaloilleen. Tälläiseen toimintaanhan kyetään vain demokraattisissa ja sekulaareissa paikoissa.

Eli se, että tämä tempaus onnistuu, osoittaa minusta sitä että valtionkirkkomme ei ole mikään "pahan akseli". Sillä siinä, missä äärimmäisessä osassa islamilaisista maista eroaminen on suunnilleen pahin asia, jonka voi tehdä, ja tätä kautta kivityksen arvoinen, kirkko ei ainakaan toistaiseksi edes pidä saarnaa tai käännytystuokiota eronneille. Toisissa maissa valtauskonnon kritisointi on vaarallista (ja selittää osaltaan sitä, miksi maltilliset islamilaiset eivät nousseet Muhammedin pilakuvien yhteydessä vastustamaan ääriaineksia. Pelkuruuden takana voi olla ihan se, että nimenomaan heillä voi olla syytä pelätä).

Tänään on hyvä asua Suomessa.

Ei kommentteja: